En officer och spion 2019

Drama Historisk Thriller
Frankrike
132 MIN
Franska
En officer och spion poster

Synopsis

Filmen skildrar Dreyfus-skandalen som skakade Frankrike i 1800-talets slut då Alfred Dreyfus, en ung judisk kapten, dömdes mot sitt nekande för landsförräderi. Efter att Dreyfus deporterats till den ökända Djävulsön för att avtjäna sitt livstidsstraff börjar officerskollegan Georges Picquart nysta i fallet och inser att ett justitiemord har begåtts, vilket får honom att omvärdera synen på sitt hemland.
Ditt betyg
3.3 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
J’accuse
Biopremiär
28 februari 2020
DVD-premiär
19 augusti 2020
Digitalpremiär
13 april 2020
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Studio S Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

17 februari 2020 | 11:00

Ett sömnpiller i vacker kostym

Roman Polanski lyckas med konststycket att fylla de vackraste av Paris-kulisser med antitesen till liv och rörelse. "En officer och spion" är en dammig romanfilmatisering som borde ha stannat i bokhyllan.
"En officer och spion” är baserad på författaren Robert Harris historiska roman om Dreyfusaffären. Filmen utspelar sig i Paris vid 1800-talets slut då Alfred Dreyfus, en ung judisk arméofficer, mot sitt nekande döms för landsförräderi för att ha läckt militära dokument till den tyske militärattachén i Paris.  Dreyfus degraderas och deporteras på livstid till den ökända Djävulsön, strax utanför Franska Guyanas kust.
 
Roman Polanskis vördnadsfulla historieskildring följer officerskollegan Georges Picquarts (Jean Dujardin) enträgna kamp för att stoppa den misstänkta rättskandalen byggd på nationalism och antisemitism. Det är relativt lätt att föreställa sig hur historien om en dömd mans kamp för att rentvå sitt namn har personlig resonans hos den omsusade regissören, som levt i exil i Europa sen han erkänt sig skyldig till att ha haft sexuellt umgänge med en 13-årig flicka i USA på 70-talet. Att "En officer och spion" belönades med Juryns stora pris i Venedig – har jag däremot oerhört svårt att förstå.
 
Trots en något självömkande personlig ingång, är Polanskis rigida romanfilmatisering närmast livlös i sitt uttryck. Ett pompöst och påkostat epokdrama i elegant kostym, lika stel som berättelsens väldisciplinerade officerare. Rent visuellt finns en stor attraktionskraft i 1890-talets Paris med dess cancan-föreställningar och vackra konstmuseum, men det syrefattiga berättandet hade mått bra av att lätta på både en och två knappar i den snäva uniformen. Filmens första akt, en prövning för ögonlockens spänst, är en ändlös parad av soldater som kliver in och ut genom dörrar med olika dokument. I Polanskis ögon förtjänade tydligen varenda dammig boksida att filmatiseras. Resultatet är djupt oinspirerat och erbarmligt torftigt. Livstids exil på Djävulsön framstår nästan som en befrielse.
| 17 februari 2020 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En officer och spion