Elizabethtown 2005

Romantik Komedi
123 MIN
Engelska
Elizabethtown poster

Synopsis

ELIZABETHTOWN är en varm komedi som på ett annorlunda sätt berör de stora livsfrågorna. Historien tar sin början när den misslyckade skodesignern Drew Baylor återvänder till sin hemstad Elizabethtown för att begrava sin far. Men resan hem visar sig bli något helt annat än Drew föreställt sig…ELIZABETHTOWN är skriven och regisserad av Cameron Crowe, som tidigare gjort framgångsrika filmer som ”Jerry Maguire” lch ”Almost Famous”. I rollen som Drew ser vi Orlando Bloom och Kirsten Dunst spelar Claire. I övriga roller ser vi bl.a. Susan Sarandon och Alec Baldwin .
Ditt betyg
2.5 av 218 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Elizabethtown
Biopremiär
11 november 2005
DVD-premiär
12 april 2006
Språk
Engelska
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Boel Bermann

1 januari 2008 | 00:00

Hollywoodiserad och översockrad

Drew Baylor har designat en gympasko - problemet är att ingen köpt den. Företaget han arbetar för kommer därmed att förlora ungefär en miljard dollar. Han mår inte så bra av den informationen och beslutar sig för att ta livet av sig. Men innan han hunnit göra det får han veta att hans pappa dött och att hans mamma har blivit helt hysterisk. Plötsligt tvingas han ta på sig ansvaret för att pappa blir kremerad och så slussas han följaktligen iväg till pappas hemstad - hålan Elizabethtown i Kentucky. Väl där är han enbart omgiven av främmande människor som bara vill diskutera hans gympadoja eftersom de inte vet att skon har floppat och skrattats ut. Det skulle kunna vara droppen som får Drew Baylor att börja skjuta vilt omkring sig eller hoppa från ett hus. Tur då att det finns spontana flickor som flygvärdinnan Claire som får honom att se hur underbar världen är...

”Elizabethtown” är ännu en film i raden som berättar historien om en förvirrad man som har ett behov att hitta sig själv och som får hjälp av en tjej. Problemet är bara att det inte var speciellt länge sen som underbart neurotiskt förälskade ”Garden State” kom. För om sanningen ska fram är ”Elizabethtown” inget annat än en Hollywoodiserad, översockrad ”Garden State” med grädde vid sidan om. Här är ingen riktigt galen, ingen blir sanslöst förbannad, ingen gråter ögonen ur sig, pillar i sig varje drog som går att få eller snor smycken från lik. Allt bara småputtrar på den helylleamerikanska ytan och värmer lite skönt ända in i märgen som den genomtrevliga upplevelse det är. Det största problemet tycks vara om liket ska begravas eller kremeras.

Filmen är dessutom nästan uppdelad i fyra kortfilmer: 1. Drew Baylors spektakulära misslyckande (den originellaste och tveklöst roliga delen) 2. Begravningsbestyr 3. Pojke möter flicka med begravning i bakgrunden 4. Roadtrip med död pappa i framsätet (inte alls så roligt som det låter)

”Elizabethtown” är en varm film. Inte ett mästerverk, men inget fullständigt misslyckande. Orlando Bloom gör en trevlig rolltolkning av Drew, men hans karaktär känns inte speciellt självmordsbenägen ens när han förbereder sitt ytterst raffinerade och smärtsamma dödsfall. Kirsten Dunst gör sin typiska söta, entusiastiska och spralliga "girl next door"-roll oklanderligt. Personligen skulle jag velat se skådespelare med lite mer karaktär, men båda skådespelarna var regissören Cameron Crowes förstahandsval. Så det kanske bara är jag som är för syrlig för så här söta filmer… ONÖDIGT VETANDE Orlando Bloom och Kirsten Dunst var regissörens förstaval för filmens huvudroller. Tyvärr sammanföll inspelningarna med andra projekt, bl.a skulle Kirsten vara med i "The Village". Hon hoppade av, och fick provspela mot bl.a Colin Hanks och Ashton Kutcher. Men Crowe flyttade fram produktionen så att även Orlando Bloom kunde vara med i filmen.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Elizabethtown
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu