El Angel 2018

Drama Biografi
Argentina
118 MIN
Spanska
El Angel poster

Synopsis

Buenos Aires, 1970-tal. Carlos är en 17-åring med attityd likt en filmstjärna. Tidigt förstår han sitt livskall: att bli en tjuv. När han träffar Ramon på hans nya skola vill Carlos omedelbart imponera på honom. Tillsammans ger de sig ut på ett äventyr kantat av upptäckter, kärlek och brott. Vid våldsamheter kommer ibland dödande på köpet, något som ökar i stigande takt tills Carlos grips. Till följd av sitt änglalika utseende namnger medierna honom till ”Dödsängeln”.
Ditt betyg
3.6 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
El Ángel
Biopremiär
10 maj 2019
Digitalpremiär
9 september 2019
Språk
Spanska
Land
Argentina
Distributör
Edge Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lina Svensson

2 maj 2019 | 10:00

Ung, vacker, charmig och seriemördare

"El Ángel" skildrar den ökände seriemördaren Carlos Robledo Puchs liv under den tid som han härjade på Buenos Aires gator i Argentina under 1970-talet. Carlos greps som 20-åring och sitter än idag i fängelse med inte mindre än 11 mord på sitt samvete. Den unge debutstjärnan Lorenzo Ferro gör en fantastiskt bra insats i rollen som den narcissistiska mördaren.
Carlitos (Lorenzo Ferro) är en ung kille med ljusa lockar, ett vackert ansikte och ett riktigt bra självförtroende. I Carlitos värld kan man inte sätta etiketten “mitt” eller “ditt” på någonting. Människans fria vilja har inga gränser (enligt honom i alla fall) och hans motto i livet är tydligt. Om du ser någonting du vill ha, då tar du det och det finns ingen annan som ska få sätta stopp för dig, förutom du själv.
 
Efter en strulig tid i Carlitos liv ber till slut hans föräldrar honom att börja på en ny skola. En skola som ska ge den unge Carlitos en andra chans i livet. Detta är någonting som inte intresserar Carlitos överhuvudtaget. Men i ett försök till att göra sina föräldrar nöjda gör han som förädrarna önskar. Väl på skolan möter han snart den unge mannen Ramon (Chino Darín). Carlitos känner direkt att han vill imponera på sin nyfunne vän och berättar skrytsamt om vilken mästertjuv han är.

Ramon väljer då att presentera Carlitos för sin far, en man som har en hel del egna erfarenheter när det kommer till den kriminella världen. Fadern inser snabbt att Carlitos kan vara nyckeln till stordåd och tillsammans ger de sig snart ut på Buenos Aires gator för att begå inbrott. Att försörja sig som tjuv blir snabbt Carlitos stora kall i livet och han är minst sagt bra på det han gör, men det dröjer inte länge förrän den unge Carlitos börjar begå allt grövre brott. Från att ha varit en simpel tjuv eskalerar brottligheten till hot, våld och mord. Carlitos nästlas bit för bit in i nya problem och det blir allt svårare för honom att hitta en väg ut, vill han ens hitta en väg ut från detta liv? Till slut hinner rättvisan ikapp Carlitos och han grips av polis. Väl inne på förhör erkänner Carlitos inte mindre än 11 mord och 46 inbrott.

"El Ángel" är som sagt en skildring av seriemördarens Carlos Robledo Puch liv. När Carlos väl greps år 1973 blev han en rikskändis över en natt. Bilder på hans vackra ansikte prydde omslagen på varenda tidning runtom i landet och ingen kunde begripa hur den stiliga unga mannen kunde vara en kallblodig mördare. Han fick snart smeknamnet som skulle förfölja honom under resten av livet “The Angel of Death”.
 
Carlos Robledo Puch är mannen som suttit längst i argentinskt fängelse, han är idag 66 år gammal och har spenderat hela 46 år bakom lås och bom. Lorenzo Ferro har verkligen gjort ett fantastiskt bra jobb för att efterlikna den verklige Carlos så mycket som möjligt. Inte bara utseendemässigt (för de är skrämmande lika varandra) utan även i kroppspråk och ansiktsuttryck.

För att vara en film som ska porträttera en kallblodig seriemördares liv får Carlitos grövsta brott ganska lite utrymme i denna film. Fokus riktas mer på den unge Carlitos relationer till sina nära och kära och på hans “karriär” som inbrottstjuv. En intressant vinkling helt klart, men trots det tycker jag att skildringen av den unga brottslingen inte når riktigt hela vägen fram. Inte för att vi tittare behöver matas med detaljer kring dödandet av oskyldiga offer för att vi ska bli nöjda. Absolut inte, men det är ju trots att en porträttering av “dödsängelns” liv vi pratar om här och han framställs som en betydligt goare filur i denna film än vad han i själva verket är. Men trots detta tycker jag att Luis Ortega har levererat välgjord drama-thriller som jag absolut rekommenderar dig att titta på.
| 2 maj 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera El Angel