Eden 2014

Drama
Frankrike
131 MIN
Franska
Eden poster

Synopsis

Skildring av livet för en fransk dj som har krediteras med att uppfinna "franska housen" eller "French touch", en typ av fransk elektronisk musik som blev populär på 1990-talet.
Ditt betyg
2.6 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Eden
Biopremiär
14 augusti 2015
DVD-premiär
19 september 2016
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
TriArt Film
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

3 augusti 2015 | 10:00

En fransk DJ:s liv och lustar

Är du ett fan av fransk housemusik från 1990-talet så är ”Eden” årets filmupplevelse. Ett läckert vältrande i house, discoljus, rökiga nattklubbar och såklart en del ångest. Den inte så sympatiske huvudpersonens berättelse känns välbekant men musiken och miljöerna är medryckande.
Snygga ungdomar med ciggen i högsta hugg vinglar i soluppgången iväg mot någon gammal lagerlokal i ingenstans där elektroniska beats dundrar ur högtalarna, knarket flödar och kvinnorna är vackra. Det är Frankrike, 1990-tal, house har aldrig varit hetare och att vara DJ aldrig varit sexigare.

”Eden” inleds i denna värld där vår protagonist Paul (Félix de Givry) och hans vänner lever loppan. Pauls mamma vill att han ska skaffa ett riktigt jobb och träffa en trevlig flicka men självklart lockar livet som bekymmersfri DJ med sena nätter och vilda fester mer. Men särskilt bekymmersfritt blir det självklart inte.

Vi får följa Paul från de naiva ungdomsdagarna till det hårda vuxenlivet som härdad has-been. Det är en spännande om än stundtals monoton resa. Diverse kvinnor, droger och fester avverkas i en spiralgång ner mot ett helvete av misär. På vägen finner både Paul och publiken den största trösten i den hypnotiska musiken, ett soundtrack som är riktigt örongodis.

Varken Paul eller hans historia är dock direkt fängslande. Vi har följt den förlorade ungdomen, de krossade drömmarna och den lärda läxan förut. Den inte direkt genomsympatiske huvudkaraktären lär sig dessutom lite till ingenting. Det är miljöerna som i detta fall fångar oss. Man kan nästan känna drogruset och adrenalinet på de blixtrande dansgolven och deltagarnas obehindrade kärlek till hjälten i DJ-båset. Det är medryckande.

Och visst förtjänar den franska housen och dess historia en egen film. Det är bara lite synd att det konstnärliga, lite pretentiösa formatet är på bekostnad av karaktärerna som förblir svaga symboler (den deprimerade konstnären, den svartsjuka flickvännen, etc.). Man har även plockat upp amerikanska indiefavoriterna Greta Gerwig och Brady Corbet i rätt poänglösa gästroller. Under den rätt utdragna speltiden dyker människorna kring Paul upp från och till utan att egentligen tillföra något. Kvar finns en ibland medryckande men också välbekant berättelse om en mans uppgång och fall, trassliga romanser och djupdyk i drogträsket.

Huvudrollsinnehavaren de Givry (som gör sin andra roll efter debuten i ”Efter revolutionen” för tre år sedan) är dock ett tillräckligt karismatisk för att man ska bry sig och överse den ofta rätt douchbagiga karaktärens brister och fel. Och där regissören Mia Hansen-Løves manus (som hon skrivit med maken Sven) kanske aldrig riktigt fängslar som det borde så levererar hon läckra, färgdränkta bilder där de både glassiga som sunkiga miljöerna utnyttjas till fullo. ”Eden” är ett snyggt vältrande i housemusik, discoljus och vackra människor med ångest. Ibland räcker det, en bit i alla fall.
| 3 augusti 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Franskt meningslös skit om Paul en ung rejvare som börjar rejva i tonåren för att ha kul och få tillhöra en grupp men sen börjar som DJ och droger och slösar bort sitt liv....och typ 2 timmar av mitt liv med :( Gud vad meningslös skit, hade ingen som helst mening eller syfte?! Klippte fram flera år mitt i en scen utan någon som helst röd linje..ååååå bara provocerande. Det fanns inget röd tråd eller syfte mer än att han slösa bort sitt liv...nej för gud skull slösa varken en krona eller timmar på detta skräp usch....blir en svag etta... Cast:Felix De Givry, Paulinne Etienne, Vincent Macaigne mfl.. a
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu