Eastern Boys 2014

Drama
Frankrike
128 MIN
Engelska
Franska
Ryska
Eastern Boys poster

Synopsis

De kommer från hela Östeuropa, den äldsta är inte mer än 25, den yngsta går inte av avgöra åldern på. De hänger kring Gare du Nord i Paris, och ingen vet vad de gör. Muller, en diskret medelålders man, har fått upp ögonen för en av de östeuropeiska pojkarna, och tar sig modet att prata med honom. Men när han bjuder hem den unga mannen till sig har Muller ingen aning om att han gått i en fälla.
Ditt betyg
3.5 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Eastern Boys
Språk
Engelska, Franska, Ryska
Land
Frankrike
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 november 2013 | 23:01

Modigt nytänkande drama

Stockholms filmfestival 2013 - Robin Campillo har gjort ett vågat och mycket fängslande drama om hur en ny generation invandrare från de forna öststaterna försöker överleva och hitta sin plats i det moderna Europa. Det är extremt välspelat och manuset med den annorlunda strukturen säger mycket mer än det som bara syns.

Fransmannen Daniel tar på gatan kontakt med den unge prostituerade Marek och de två bestämmer träff till dagen efter. Det visar sig vara en fälla och istället för den sköna ynglingen dyker ett gäng unga män upp hos Daniel, med oundviklig konfrontation som följd. Nästa dag kommer Marek tillbaka och undrar om den ursprungliga dealen fortfarande gäller.

Filmen börjar som en dokumentär, nästan helt utan dialog. Vi får i långa scener, ur olika panoramavinklar följa de östeuropeiska pojkarna hänga i vimlet på Paris tågstation. 
Sedan går allt plötsligt över i en otroligt välregisserad och subtilt obehaglig sekvens, i vilken de unga männen tränger sig in hos Daniel som blir gisslan i sitt eget hem. Under fejkade premisser om att de bara ska ha ett party, länsas bostaden på allt medan den elektroniska musiken oavbrutet dunkar i bakgrunden. Festdeltagarna dansar under ledning av gängets karismatiske men våldsamme ledare Boss (grymt bra spelad av Daniil Vorobyov!) kring den apatiske lägenhetsinnehavaren, som inte vågar annat än att försiktigt gunga med.

"Eastern Boys" växlar snabbt tempo och rör sig under drygt två timmar obehindrat mellan olika genrer och stilar. Filmen är uppbyggd kring fyra kapitel eller episoder, vilka samtliga skiljer sig från de övriga. Den röda tråden som håller dessa samman är ganska vag och ibland känns kompositionen väl oredig. Men upplägget är nytänkande och mot slutet faller allt väl på sin plats.

Det är otäckt och känns enstaka gånger närmast frånstötande (som alltid när någon köper en annan), fast samtidigt utvecklas det därifrån på ett lätt "Pretty Woman"-aktigt sätt till något väldigt fint. 
Efter en hel del närgångna sexscener och nedtonad, men genuin och ömsesidig ömhet i filmens tredje del skruvas spänningen mot slutet upp igen. Den olustiga stämningen som redan från start flaggades för når då sin kulmen, på ett raffinerat och mycket fartfyllt sätt.

Ingen av karaktärerna ges egentligen någon grundlig bakgrundsinformation, även om alla ändå blir väldigt levande i Campillos händer. Dock hade jag gärna velat veta mer och undrar än hur och varför de unga immigranterna från början kom till Paris. 
Huvudpersonerna Marek (Kirill Emelyanov) och Daniel (Olivier Rabourdin) är väldigt övertygande och kemin mellan dem ytterst påtaglig. Även om jag instinktivt inte kan med tanken att sympatisera med en "torsk" finner jag de två männens spirande känslor rörande.

Min medkänsla är överhuvudtaget hela tiden påkopplad, om än något spretigt riktad åt alla möjliga håll. Den kaxiga, inte överdrivet nyanserade ligan med Boss i täten är sin hårda yta och sina obevekliga ligistfasoner till trots, inget annat än ett gäng vilsna pojkar med krossade drömmar och förhoppningar om ett bättre liv.

"Eastern Boys" är en modig och mycket gripande film med inte helt okomplicerade sociopolitiska ambitioner. Den utmanar både våra normer och fördomar och handlar om ett för alla öppet Europa, fast på helt olika villkor.

| 4 november 2013 23:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Eastern Boys
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu