East of Sweden 2018

Drama Thriller
Finland
104 MIN
Svenska
Finska
East of Sweden poster

Synopsis

Tre män möts på ett nattåg mellan Finland och Sverige. Alla tre har något att dölja, och en plötslig konfrontation mellan dem leder till förödande konsekvenser.
Ditt betyg
2.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kääntöpiste
Språk
Svenska, Finska
Land
Finland
Längd

Recensent

Jake Bolin

24 augusti 2018 | 09:00

Studentfilmsuppslag i misslyckat mischmasch

Det är inget fel på fotot. Vinter i Helsingfors, snöyra och bistra husfasader i det gula skenet från gatlyktorna, vad det verkar mörkt dygnet runt, vi förstår att miljön är mycket ogästvänlig. Men i stort sett ingenting annat i (den ofrivilliga?) genrehybriden ”East of Sweden” fungerar.
Thriller, kärleksfilm, flyktingdrama? Noll trovärdighet, överbruk av dramaturgiska slumplösningar, rollfigurer som oftast beter sig obegripligt.

Tre främmande män delar sovkupé på ett nattåg vid svensk/finska gränsen. Den papperslöse Dominick vill mer än någonting annat ta sig till Sverige, medan Vere säljer anabola steroider och driver ett kamsportsgym i Helsingfors. En knarkare vid namn Woyzek gömmer sig i överslafen och är fullkomligt psykotisk – när han blir oregerlig tvingas Vere att söva honom med ett choke hold. Men han råkar ta i för hårt och får strax övertala den fredligt sinnade Dominick om att stuva undan Woyzeks lik i ett skjul på en tågperrong under ett längre stopp. Sagt och gjort.

Sedan blir allting mycket förvirrat. Tillbaka i den finska huvudstaden hamnar Dominick som inneboende hos den dödes flickvän Veera, samtidigt som Vere inleder av en ren slump påbörjar en kärleksrelation med samma kvinna. Alla tre är till en början ovetande om sammanträffandet, men när de två männen kommer till insikt blir det viktigt att dölja för Veera att de tagit kål på pappan till hennes barn. Tidshopp används helt i onödan.

Vere är hård och sorgsen och klädd i skinnjacka. Men ändå mycket mån om att hjälpa Dominick till Sverige, eftersom ”han har sina skäl”. Han har även en vårdnadstvist med sin inlagda fru om deras son. Ett tag vill ”East of Sweden” fördjupa den konflikten, men fokuset hoppar fram och tillbaka mellan berättelsens olika spår som en spattig handkamera.

Något allvarligt ska sägas om moraliska val, skuld, gränskontroller och ödets nyckfullhet. Det är mycket svårt att sitta kvar föreläsningen ut.
| 24 augusti 2018 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera East of Sweden
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu