Die Hard - Hämningslöst 1995

Action Thriller
USA
128 MIN
Engelska
Die Hard - Hämningslöst poster

Synopsis

Polisen John McClane vaknar med en hemsk baksmälla. Dagen blir inte bättre när han snart dras in i en dödlig lek med tidsinställda bomber. Skurken Simon säger vad John ska göra och om John inte gör det tillräckligt fort, sprängs bomberna. John får dock oväntad hjälp av kioskägaren Zeus med att försöka hindra Simon från att genomföra det största rånet i USA:s historia, mot riksbankens lokalkontor.
Ditt betyg
3.1 av 880 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Die Hard with a Vengeance (Die Hard 3)
Biopremiär
30 juni 1995
DVD-premiär
16 november 1999
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

10 februari 2013 | 19:01

Trea som håller måttet

Originalets regissör John McTiernan återvänder till den här tredje delen och Bruce Willis får en sidekick med attityd i form av Samuel L. Jackson. Det är fartfylld, underhållande spänning med högt tempo men en aning för rörigt för att nå samma höjder som filmen från 1988.

När Willis spelade storstadssnuten John McClane i McTiernans "Die Hard" var han inte känd mer än som TV-deckaren i "Par i brott". När trean kom ut var han så pass etablerad att han t.o.m. fått bevisa sig som fullfjädrad dramatisk skådespelare i Tarantinos "Pulp Fiction". Det är även en mer sliten, avdankad - och tunnhårig - McClane vi möter.

För första gången är vi dock i McClanes hemstad New York, och efter en fräck inledning med solstekta stadsmiljöbilder till tonerna av The Lovin Spoonfuls "Summer in the City" så sprängs ett stort varuhus i luften av vad som visar sig vara den mystiske Simon (Jeremy Irons). Han har en vendetta mot den avstängde McClane och tvingar honom att utföra diverse förnedrande och livsfarliga uppdrag för att inte spränga fler saker. Men det finns självfallet mer tanke bakom dåden...

McTiernan kan sin action och det är fullt-ös-medvetslös som gäller från första scen. Willis, som här är halvt alkoholiserad och bakfull filmen igenom, är mer antihjälte än möjligt och gör det han ska galant. Det bekanta beteendet vägs dock upp av Jackson, som befriande nog inte är överdrivet "cool badass" som han ofta är utan en mer mänsklig, jordnära motsats till McClane och vars kombination av lågmäld humor och hård attityd passar väl in. Duon har suverän kemi (som vi även såg i "Unbreakable") och ror den rappa dialogen i hamn med bravur.

Jag hade dock sett mindre skämt om "niggers" och "white people", en lite tjatig trend till följd av Tarantinos mer välskrivna filmer. Upplägget med det omaka paret (en vit cyniker och en svart vettig) var redan 1995 ganska urmjölkat (faktum är att originalmanuset var tänkt som en uppföljare till "Dödligt vapen"). Willis och Jacksons utstrålning väger upp det men stundtals blir klyschorna för uppenbara, som gnabbandet där de måste erkänna att de behöver varandra eller när Jackson är fastkedjad vid en bomb och uppmanar Willis att "rädda sig själv".

Å andra sidan är det inte något djupodlat drama vi följer utan lättuggad popcornaction och där gör den många rätt. Det finns gott om både häftiga actionsekvenser (som en hisnande tågurspårning) och spänningsmoment (som när Willis finner sig omringad av förklädda skurkar i en trång hiss). Vi har även en fin skurk i den lagom psykotiska men trots allt ändå barmhärtiga Irons samt en härlig jarjong bland Willis poliskollegor, varav den flinande bombteknikern är en personlig favorit.

Däremot tappar man engagemanget lite efter en den första, överlägsna halvan när en större twist förvandlar en stor del av filmen till en mer sedvanlig kuppthriller, och man överger den lite mer eggande hämndhistorien. Skurkens mer politiska motivering rimmar illa med filmens mer lättsmälta underhållningsvåld och det blir lite för rörigt när man ska envisas med att korsklippa mellan olika händelseförlopp för att trigga upp ett redan godkänt tempo. I slutändan känns filmen lite längre än vad den faktiskt är. Men underhållande är det och för ovanlighetens skull är det en filmtrea som faktiskt håller måttet.

| 10 februari 2013 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
5 filmer, 4 av dem är magiskt bra, vet ej vad fanken de tänkte med då de gjorde 5e filmen, bla ryssland som e så tråkigt, grått och trist. I del 3 utspelar de sig i gamla hemtrakter, McClaine är ensam, försupen och dumpad. staden får besök av skurkens bror fr första film och Willis paradroll få i uppdrag leka katt och råtta.....Sam jackson gör här sin första bästa roll ja gillade, sedan har de blivit både bra oh dåliga filmer efter denna.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu