Det regnar alltid i Provence 2010

Drama Komedi
Frankrike
110 MIN
Franska
Det regnar alltid i Provence poster

Synopsis

Ditt betyg
2.5 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Parlez-moi de la pluie
Biopremiär
20 februari 2009
DVD-premiär
9 september 2009
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Atlantic Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Robert Samuelsson

18 februari 2009 | 16:22

Spridda skurar över Provence

Fransyskan och multitalangen Agnès Jaouis ("Se mig", "I andras ögon") står för regi, manus och huvudrollen i hennes senaste film "Det regnar alltid i Provence". Tyvärr får jag inte användning av mitt medhavda paraply då det endast duggar i Provence.

Den ständigt arbetande politikern och feministen Agathe Villanova (Agnés Jaouis) åker hem till familjegodset i Provence. Hon är där för att reda ut hennes mors dödsbo och vila upp sig inför en kommande politisk kampanj. Väl på plats blir hon indragen i en dokumentärfilm om framgångsrika kvinnor som familjens hushållerskas son Karim (Jamel Debbouze) och hans vän Michel Ronsard (Jean-Pierre Bacri) producerar.

Under inspelningen börjar det visa sig att den mer eller mindre skildrar henne som en manshatande slavdrivare. Detta är inte det enda som blir katastrof. Samtidigt har även Agathes pojkvän (Frederic Pierrot) tröttnat på att hon inte vill gifta sig och bestämmer sig för att lämna henne och hennes smått olyckliga syster berättar hur hon ogillar hennes dominanta sätt. Saker och ting är tufft för Agathe och i Provence fortsätter regnet att ösa ner.

Agnés Jaouis kallas frankrikes Woody Allen och visst finns det likheter, bland annat tyngdpunkten på dialog. Tidigare har hon skapat publiksuccéer som "Se mig" och Oscarsnominerade "I andras ögon". Förväntningarna har varit höga inför den nya filmen. Men sanningen är att "Det regnar alltid i Provence" är en väldigt lättsmält film. Agnés Jaouis gör en intressant roll som feminist och politiker men det är få repliker som känns viktiga. Det försöker hela tiden hållas en intelligent dialog som gärna vill bli läst mellan raderna men det blir otydligt och intrigerna därför platta. Det Agnés Jaouis vill säga genom den diskreta handlingen och dialogen blir allt för otydlig, vilket lämnar mig både oberörd och oförstående.

Det är faktiskt bara Karims och hans livssituation som jag finner intressant i filmen. Han jobbar som hotellreceptionist men drömmer om ett yrke som dokumentärfilmare. När han väl får chansen att jobba med någon som utger sig för att vara en erfaren filmarbetare visar det sig snart att han är en bluff. Saker blir värre när han hamnar i en otrohetsaffär med sin kollega (Florence Loiret-Caille). Allt sätts på sin spets och Jamel Debbouze som spelar Karim gör en trovärdig och rolig roll.

"Det regnar alltid i Provence" bjuder på några skratt och vackra franska miljöer men dessvärre är detta ingen film som jag kommer att lägga på minnet. Kanske kan det bero på att jag inte kan identifiera mig med någon av karaktärerna i filmen, att dess intention är oklar eller för att den helt enkelt inte stimulerat mitt inre tillräckligt mycket för att jag ska kunna ge den ett högre betyg.

| 18 februari 2009 16:22 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Det regnar alltid i Provence
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu