Det förflutna 2013

Drama
Frankrike
130 MIN
Franska
Det förflutna poster

Synopsis

Efter sin separation från Marie bor Ahmad sedan fyra år i Teheran, men återvänder på Maries begäran till Paris för att slutligen skriva på skilsmässohandlingarna. Det visar sig att Marie är på väg att gifta om sig. Under sitt korta besök upptäcker Ahmad att allt inte står rätt till i Maries relation med dottern Lucie. Ahmads ansträngningar att förbättra förhållandet avslöjar snart en hemlighet från deras förflutna.
Ditt betyg
3.5 av 92 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Le passé (The Past)
Biopremiär
7 februari 2014
DVD-premiär
11 juni 2014
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

23 november 2013 | 12:01

När arthouse är som bäst

Iranska arthouse-regissören Asghar Farhadis senaste film belönades med en Oscar för bästa utländska film 2012 och nya filmen kommer även den att få representera hemlandet som bidraget inför uttagningen av de fem tävlande. "Det förflutna" är ett relationsdrama som osar Bergman, gräver i det förflutna och påvisar att vuxenvärlden är fullkomligt fucked up.

Det var länge sedan sist. Marie hämtar upp Ahmad på en flygplats i Frankrike. Han är en gammal partner och så fort hon vridit om nyckel till bilen börjar det röra upp känslor och smågnabbas. Hon klagar på att han inte kunde hålla sina löften och svek för många gånger. Han har byråkratiska förpliktelser och har anlänt för att skriva på skilsmässopapperna då Marie valt att gå vidare och ska gifta om sig. Efter att upptakten tar till ända släpps den ena bomben efter den andra och en sansad Ahmad får hålla masken och ofrivilligt fungera som en medlare mellan henne och tonårsdotterns privata batalj.

Utomordentliga Tahar Rahim fick sitt genombrott i Jacques Audiards mästerverk "En profet" och är förmodligen en av sin generations mest begåvade skådespelare i Frankrike. I "Det förflutna" spelar han den arabiska kemtvättsägaren som förlovat sig med Marie. Frun ligger i koma efter ett självmordsförsök och alla har sin egen uppfattning om vad som föranledde detta. Berodde det på depression? Visste hon om att mannen hade en affär?

Bérénice Bejo som du kanske känner igen från "The Artist" är tvåbarnsmamman och apotekaren Marie som även hon bjuder på fantastiskt metodskådespeleri som är så trovärdigt att det inger en känsla av att en kamera monterats upp i en bostad hemma hos grannfamiljen.

Filmen ryker av familjehemligheter. Vi sugs snabbt in i deras verklighet där de inblandade löper amok. Asghar Farhadi ("Nader och Simin – en separation") förstår sig, precis som vår landsfader Ingmar Bergman, på vilka psykologiska mekanismer som härskar i vårt dagliga liv och visar upp ett naturalistiskt tittskåp där de inneboendes världar rasar samman. Lägesrapporten ser inte bra ut; Marie har börjat röka halsbloss och huset som ännu inte färdigrenoverats speglar den rådande situationen. Det är en film med fantastisk karaktärsfördjupning. Som tittare beskyller vi inte någon för att de felar; vi förstår handlingarna från varenda en och det är ett resultat av en varken förhastad eller slöaktig skrivprocess.

"Det förflutna" är ett skärrande relationsdrama om föräldraskap, skuld, svartsjuka och förräderi som står sig väl i samtiden. Detta är helt sensationellt!

| 23 november 2013 12:01 |