Det förflutna (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Efter sin separation från Marie bor Ahmad sedan fyra år i Teheran, men återvänder på Maries begäran till Paris för att slutligen skriva på skilsmässohandlingarna. Det visar sig att Marie är på väg att gifta om sig. Under sitt korta besök upptäcker Ahmad att allt inte står rätt till i Maries relation med dottern Lucie. Ahmads ansträngningar att förbättra förhållandet avslöjar snart en hemlighet från deras förflutna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DET FöRFLUTNA

När arthouse är som bäst
Iranska arthouse-regissören Asghar Farhadis senaste film belönades med en Oscar för bästa utländska film 2012 och nya filmen kommer även den att få representera hemlandet som bidraget inför uttagningen av de fem tävlande. "Det förflutna" är ett relationsdrama som osar Bergman, gräver i det förflutna och påvisar att vuxenvärlden är fullkomligt fucked up.

Det var länge sedan sist. Marie hämtar upp Ahmad på en flygplats i Frankrike. Han är en gammal partner och så fort hon vridit om nyckel till bilen börjar det röra upp känslor och smågnabbas. Hon klagar på att han inte kunde hålla sina löften och svek för många gånger. Han har byråkratiska förpliktelser och har anlänt för att skriva på skilsmässopapperna då Marie valt att gå vidare och ska gifta om sig. Efter att upptakten tar till ända släpps den ena bomben efter den andra och en sansad Ahmad får hålla masken och ofrivilligt fungera som en medlare mellan henne och tonårsdotterns privata batalj.

Utomordentliga Tahar Rahim fick sitt genombrott i Jacques Audiards mästerverk "En profet" och är förmodligen en av sin generations mest begåvade skådespelare i Frankrike. I "Det förflutna" spelar han den arabiska kemtvättsägaren som förlovat sig med Marie. Frun ligger i koma efter ett självmordsförsök och alla har sin egen uppfattning om vad som föranledde detta. Berodde det på depression? Visste hon om att mannen hade en affär?

Bérénice Bejo som du kanske känner igen från "The Artist" är tvåbarnsmamman och apotekaren Marie som även hon bjuder på fantastiskt metodskådespeleri som är så trovärdigt att det inger en känsla av att en kamera monterats upp i en bostad hemma hos grannfamiljen.

Filmen ryker av familjehemligheter. Vi sugs snabbt in i deras verklighet där de inblandade löper amok. Asghar Farhadi ("Nader och Simin – en separation") förstår sig, precis som vår landsfader Ingmar Bergman, på vilka psykologiska mekanismer som härskar i vårt dagliga liv och visar upp ett naturalistiskt tittskåp där de inneboendes världar rasar samman. Lägesrapporten ser inte bra ut; Marie har börjat röka halsbloss och huset som ännu inte färdigrenoverats speglar den rådande situationen. Det är en film med fantastisk karaktärsfördjupning. Som tittare beskyller vi inte någon för att de felar; vi förstår handlingarna från varenda en och det är ett resultat av en varken förhastad eller slöaktig skrivprocess.

"Det förflutna" är ett skärrande relationsdrama om föräldraskap, skuld, svartsjuka och förräderi som står sig väl i samtiden. Detta är helt sensationellt!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Hasie
Jag har ju den förkärleken till film. Att mediet kommer till sin rätt när man främst berättar genom bild. 
Det har man helt tagit bort här. Ett medvetet stilgrepp, javisst... Men när en historia enbart förs framåt av dialog, då slutar det vara film och övergår till teater. Dialogen är överjävligt bra dock, och skådespelarinsatserna  magnifika.  Det är vad som bär denna filmen. Kändes dessutom som själva slutet vara allt för förhastat, dåligt bundet och vagt. Slutbetyget landar på en stabil 3:a.
MorbidPet
Nä var och såg den ikväll och jag blev inte så imponerad. För många historier och sprettig som bara den. Gillade visserligen att barnperspektivet fanns med men jag hade velat se mer fokus på Marie & Ahmad. Blev tyvärr en flopp för mig.
Alexander Dunerfors
Det här var ju precis lika outhärdligt tråkigt som "A Separation".
Visa fler (11)

Veckans populära filmer

Visa fler