Det brinner! 2003

Drama Komedi
Bosnien
105 MIN
Engelska
Bosniska
Serbiska
Det brinner! poster

Synopsis

Två år efter inbördeskriget på Balkan, måste en stad som långsamt håller på att återuppbygga sig, få ihop en demokrati när det ryktas att USA:s president Bill Clinton är på väg för ett statsbesök.
Ditt betyg
1.4 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gori Vatra
Biopremiär
14 januari 2005
DVD-premiär
22 juni 2008
Språk
Engelska, Bosniska, Serbiska
Land
Bosnien
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Rakt och ärligt om vardagen i Bosnien

Eftersom ett utropstecken är med i titeln ("Det brinner!") skulle man tro att det här är en komedi. Det är snarare en tragikomisk film; en fars över kriget i f d Jugoslavien och i synnerhet i dagens Bosnien. Flera krig pågick på Balkan under 90-talet. Det värsta och grymmaste var nog det i Bosnien där flera hundra tusen människor ur olika etniska grupper och religioner miste livet. Ett vansinnigt, tokigt och fruktansvärt krig för att dela landet i flera delar, påhejat av några västländer. Resultatet blev en Bosnisk federation delad i en serbiskt respektive muslimskt dominerad del. Folk som hade levt sida vid sida i flera hundra år skulle nu plötsligt spotta på varandra, dela upp sig i vi och de och leva var för sig. Hade det inte funkat förr? I f d Jugoslavien fanns flera officiella språk och alfabeter. Landet hade flera idrottslag av världsklass. Kusten längs med adriatiska havet var bland de vackraste och renaste i Europa, öppen för alla som ville njuta av sol och bad och härligt klimat. I slutet av 80-talet och början av 90-talet hade det mesta ersatts med nationalistiska kampanjer, mobilisering och hot om krig. Det fanns grupper och separatister som ville slå sig ur landet. Det hade säkert kunnat ordnas på fredligare sätt. Inte nog med att många i f d Jugoslavien inkl de nya självständiga länderna idag lever i fattigdom och hög arbetslöshet; den psykiska hälsan hos många är oroande och på vissa håll allvarligt illa och alarmerande. Det är väl inte konstigt: flera års krig mot ens gamla grannar, vänner och bröder sätter sina spår även hos de starkaste. Värst av allt är alla som föll offer. Flera hundra tusen döda innebär att de flesta idag antingen har mist anhöriga eller känner någon som gjort det.

En av karaktärerna i denna underbara, starka och sorgliga drama är den pensionerade polismannen Zaim. Sedan han förlorade sin ene son har han inte varit samme glade spontane man som han var. Att förlora en familjemedlem är ju en mycket tung och smärtsam förlust. En dag kanske man accepterar faktum och går vidare men det är en lång och smärtsam process.

Zaim drömmer ofta om att sonen lever någonstans i Serbien. I sina fantasier pratar han ofta med sin son och ser honom framför sig, till skillnad från andra som ser honom som lite knäpp och konstig som är ofta för sig själv. Zaims andre son Faruk försöker ta vara på livets möjligheter. På dagtid jobbar han som brandman. På kvällarna målar han. Då och då går han också ut med kollegan och vännen Hamdu för att ta sig ett glas. I staden Tesanj (uttalas Teshnaj) där filmen utspelar sig har alla sina bekymmer men alla kämpar och försöker få vardagen att gå så gott det går.

En dag får man se en ovanlig syn i himmelen; en helikopter som bär iväg en bepansrad bil. Snabbt sprids ryktet om att den f d amerikanske presidenten Clinton ska besöka staden. Det ger visst hopp: genom besöket får staden chansen att visa sig för omvärlden och det kan föra nya besökare och investeringar med sig. Borgmästaren är entusiastisk och mobiliserar alla sina män för att göra sitt bästa. Det innebär bl a att den lokale polischefen måste låta bli att ta emot mutor och stoppa sin ”affärsbekant” gangsterkungen! Det är han som styr sprit-, cigarett-, och flyktingsmugglingen och förser bordellerna med flickor. Nu är det svårare tider för smugglaren och hans gäng.

Innan kriget och de etniska rensningarna levde folk sida vid sida, oavsett religion och etnisk tillhörighet. Folk umgicks, blev ihop och gifte sig med varandra utan att tänka på varandras etniska bakgrund. Som tur är finns fortfarande många som inte bryr sig om sådana detaljer som etnisk tillhörighet. Folk ur olika grupper har alltid sökt sig till andra än till sina likar, varför skulle de sluta med det? Och tur är det, för kärleken vet inga gränser. Riktig kärlek betyder att man älskar sin partner över allt annat och att man t o m går in i döden för honom/henne. Som Zaims dotter som är hemligt ihop med gangsterns högra hand, för skulle pappan få reda på det skulle han nog kasta ut henne.

Ryktena om Clintons besök visar sig vara sanna. För att sköta förberedelserna får staden besök av ett gäng FN-observatörer som ska se till att de etniska grupperna på var sin sida av gränsen samarbetar. Det betyder bl a att brandmännen från den muslimska respektive serbiska ska jobba ihop, hur jobbigt eller otänkbart det nu låter för de inblandade! Förutom förberedelserna inför besöket får man också följa Zaims kamp för att få hem sin son. Han är övertygad om att sonen finns i en gruva och att han ska hitta honom. Kan han passa på och utnyttja besöket för att få hem sin son?

”Det brinner!” är en av årets fina överraskningar. Det är en mycket intressant, relevant och trovärdig film. Det som berättas genom filmen är tyvärr vardag för miljoner människor i f d Jugoslavien. Filmen går i sann Kusturica-anda men det är inte Balkans mest kände regissör Emir Kusturica som gjort den utan Pjer Zalica som också skrivit manus. Zalica har tidigare också gjort den uppmärksammade “Made in Sarajevo”. Kusturica skulle nog inte ha något emot att en sådan vacker, fin och viktig film inte gjorts av honom utan av en kollega!

Staden Tesanj finns på riktigt i Bosnien. Musiken i filmen är dessutom förföriskt vacker som man blir glad av och känner för att dansa till. Låten ”Hajmo Tesanj” ur filmen blev dessutom en hit i Bosnien förra året. Mycket sevärd och intressant med en mästerligt gjord final.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Det brinner!
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu