Den stora nötkuppen 2014

Komedi Animerat
Kanada
85 MIN
Engelska
Den stora nötkuppen poster

Synopsis

"Den stora nötkuppen" handlar om coola ekorren Charlie som råkar spränga parkens vinterförråd med mat och blir förvisad till stadens tuffa gator. I sin kamp för överlevnad råkar han hitta en nötbutik fylld med djurens favoritgodis. Charlie börjar forma en snillrik plan för att lägga rabarber på hela nötskatten och rädda både sitt eget skinn och vännerna i parken.
Ditt betyg
2.6 av 107 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

19 juli 2015 | 10:00

Ingen kul kupp alls

”Den stora nötkuppen” är en väldigt färgglad och lättsam saga som absolut kan komma att tilltala den yngre delen av publiken, även om jag är ytterst tveksam till om den äldre blir lika road. En slutligen rätt så oinspirerande och ganska trist film om små lurviga djur som kommer på att samarbete lönar sig.
Efter att ha råkat spränga upp vinterns matförråd, blir den coole ekorren Charlie utvisad ur gemenskapen av den diktatoriske gängledar-tvättbjörnen. Charlie måste nu hitta ett sätt att komma tillbaka, få förlåtelse och åter bli accepterad av de sina.
 Han får plötsligt nys om ett nötförråd och ser då sin chans till försoning och börjar med sina närmaste vänner smida planer på att råna det. En kupp som skulle garantera mat åt alla i sällskapet under hela vinterperioden. 

Detta är en barnvänlig liten kupphistoria som går ut på att jaga nötter och framgång, men också på att till sist inse vänskapens värde och vad som faktiskt är viktigt i livet. 


Ekorrarnas kamp om vintersnacks varvas med en annan intrig om några människobusars mer giriga drömmar om rikedom och överflöd, och någonstans där blir det också tyvärr ostyrigt i berättandet. För även om man hänger med i utsvävningarna känns det stundvis lite ansträngt och jag kan tycka att det är för många trådsnuttar inblandat i något som annars är en rätt anspråkslös berättelse.


Animeringen är fin och mycket färggrann och rent visuellt är allting detaljerat och väldigt noggrant skildrat. De små hårbollarna är synnerligen söta, men känns inte riktigt på alla andra plan lika tilltalande. Visst finns ett helt persongalleri av potentiellt skojiga figurer, men de är helt enkelt för platta och inte tillräckligt intressanta för att bära allt det andra. 

Till sist är det just bristen på djup som blir filmens svaghet. För trots att den visuellt går genom duken och på så sätt också antagligen kommer gå hem hos sin unga publik, gör den alltså enbart det tack vare ytan och inte det som finns där under. Det finn förvisso på sina håll lite spänning i den spretiga handlingen och vissa sekvenser är säkert underhållande för målgruppen, men i det stora hela saknar manuset ett driv varför jag emellanåt nästan slumrar bort i tanken, även fast mina ögon hela tiden är vidöppna.


Några skämt är tillägnade oss, de obligatoriska vuxna i åskådarskaran, men de är ganska få, ganska upprepande och inte alls särskilt roliga. Fast för all del. Gå och se ”Den stora nötkuppen” med barnen som säkert kan ha överseende med bristerna och därför ha en hyfsat kul stund på bion. Och ni föräldrar, ha inga större förväntningar och slumra sedan gärna till en stund vid sidan av.
| 19 juli 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Den stora nötkuppen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu