De utvalda (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När änkan till en brutalt mördad man stämmer en mäktig vapentillverkare blir insatserna skyhöga inför en laddad rättsprocess. Men det är ett fall som kan vinnas innan rättegången ens har börjat. Miljontals dollar strå på spel och en skrupelfri juryrådgivare (Gene Hackman) gör allt i sin makt för att strategiskt välja ut och manipulera de tolv jurymedlemmarna till vapentillverkarens fördel. Spänningarna tilltar i det hänsynslösa spelet, men historien tar en överraskande vändning när det framkommer att jurymedlem nr 9 (John Cusack) har egna planer på att påverka gruppens sympatier!
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DE UTVALDA

Jury till salu i Grishams spännande thriller

Det här är en smart och genomtänkt film, som påminner mer om en kupp- eller spionfilm än en advokatthriller. Mer ”Ocean’s Eleven” och ”Enemy of the state” än, låt säga, ”Juryn” eller ”Regnmakaren”. Dustin Hoffman och Gene Hackman spelar två advokater, den gode mot den onde, som ser sig båda bli manipulerade av en smart jurymedlem och hans flickvän, vilket är början på en intressant intrig.

Dustin Hoffman och Gene Hackman är som vanligt skitbra, man känner en otrolig energi i scenerna där de två medverkar, de passar perfekt i sina roller. John Cusack känns något stel och uttryckslös i sin roll, man får inget riktigt grepp om hans karaktär. Jag hade gärna sett någon annan i den rollen. Däremot gör karismatiska Rachel Weisz ett bra jobb som Marlee.

Kampen om makt och pengar, en vanlig ingrediens i Grishams böcker, finns även här fast i bakgrunden. Och den nyutexaminerade advokaten som ofta får ha huvudrollen har ersatts med två veteraner och en outsider. Jag älskar advokatthrillers, tycker det är intressant att se hur saker och ting går till bakom kulisserna på ett stort rättsfall, och det är ju alltid kul med dessa munhuggningar mellan advokater, försvarare och förhörspersonerna ("Min kusin Vinny" är en storfavorit, för att inte nämna "Ally McBeal"). "De utvalda" är spännande och genomarbetad, och tillhör klart en av de bättre Grisham-filmatiseringarna.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Onge
Härlig film med många twistar och bra skådisar.
3/5
magiul
Vansinnigt bra och smart film. Så här ska manus skrivas! Hoffman och Hackman är oerhört underhållande, och eftersom två av mina favoritskådisar Cusack och Wiesz är med så kan det inte bli annat än toppbetyg för denna film. Såg den för säkert 5:e gången ikväll, och jag njuter varje gång. Bra biroller och man har svårt att lista ut hur det ska gå fram tills slutet nästlas upp. Betyg 4/5!

Veckans populära filmer

Visa fler