De feta åren är förbi 2004

Drama Komedi
126 MIN
Tyska
De feta åren är förbi poster

Synopsis

Tre unga människor vill förändra världen och gör nattliga räder i rika människors hus. De stjäl ingenting men möblerar om för att skapa oro och lämnar lappar efter sig med varningar om att husets ägare kan börja räkna sina sötebrödsdagar.
Jan är en ung idealist som rasar över sociala orättvisor, han delar lägenhet med Peter och när hans flickvän Jule flyttar in anar hon inte vad de två männen
har för sig på nätterna.
När Peter reser bort växer en attraktion mellan Jule och Jan som en natt bryter sig in i en lyxvilla.
Aktionen misslyckas, ägaren överraskar dem och efter att ha ringt Peter fattar de ett gemensamt beslut.
Ditt betyg
3.4 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Biopremiär
18 februari 2005
DVD-premiär
5 oktober 2005
Språk
Tyska
Distributör
Triangelfilm
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Unga aktivister i övertygande film

De är unga och arga. Arga på dem som tjänar miljoner, och låter andra svälta eller slava för dem. Det är dags för en förändring. Jan och Peter spenderar kvällarna med att övervaka rika människors lyxvillor. När ingen är hemma bryter de sig in - de stjäl inget, men ställer alla möbler i en stor hög och gömmer värdesakerna till exempel i kylen. De lämnar alltid också en lapp, med texter som "De feta åren är förbi", eller det mindre fantasifulla och mera rakt på sak: "Du har för mycket pengar". Syftet är att skrämma familjerna, få dem att inte kunna känna sig säkra ens bakom sina påkostade säkerhetssystem.

När Peter reser bort passar Jan på att introducera Peters flickvän Jule för deras nattliga verksamhet. Men saker och ting spårar ur och innan de vet ordet av, har de förvandlats till kidnappare...

Det är fantastiskt hur trovärdiga och "äkta" de här tre ungdomarna känns i denna tysk/österrikiska dramafilm. Personer som de framstår i massmedia som inbrottstjuvar eller huliganer, men här får vi höra deras historia - som övertygar. En film om drömmar att förändra världen, om vad som är rätt och fel. Men inte minst är detta en film om vänskap och kärlek. En välspelad och stundtals spännande film. Vem känner inte hjärtklappningen under Jan och Jules första inbrott? Det är som om man själv vore på plats, man känner sig som en medbrottsling.

ONÖDIGT VETANDE Regissören Hans Weingartner bodde, under besöket på Göteborg Film Festival, på ett av stans lyxigaste hotell. Snacka om dubbelmoral.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera De feta åren är förbi
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu