Day Shift 2022

Action Komedi Fantasy
USA
113 MIN
Engelska
Day Shift poster

Synopsis

En hårt arbetande pappa använder sitt tråkiga jobb med att rengöra swimmingpooler som en front för hans riktiga jobb: att jaga och döda vampyrer.
Ditt betyg
2.8 av 33 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Day Shift
Digitalpremiär
12 augusti 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

12 augusti 2022 | 16:30

Vampyraction med retrokänsla

Det bjuds på blodig vampyraction med grunden i skönt retro buddy-cop-film när Jamie Foxx tar sig an blodsugare i LA. Adrenalinet pumpar, huvuden rullar och hiphopen gungar loss när klassisk goth möter modern elegans.
Det är en intressant upplevelse att skriva en recension när man fortfarande har adrenalinet pumpande i hela kroppen efter att ha sett filmen. Hjärtat dunkar dubbelslag och hjärnan blir dimmig. Det är inte ofta en actionfilm gör det här med mig, men den här kickade igång den del av mig som älskar den här genren på alla cylindrar.
 
"Day Shift" är i grunden en klassiskt uppbyggd buddy coprulle som dessa gjordes på det ljuva 80 - talet. Här finns den griniga chefen och den lika ruffiga som roliga jargongen på kontoret. Grabben i mig som älskade "Dödligt vapen" och andra filmer från det årtiondet av den sorten jublar. Skillnaden är att de mänskliga brottslingarna har bytts ut mot vampyrer. 
 
Vi följer två vampyrjägare som tvingas jobba ihop som partners på Los Angeles gator. Den ena av dem är Bud (Jamie Foxx). Han har fem dagar på sig att jobba ihop 10.000 dollar för att inte förlora kontakten med sin dotter som exet hotar flytta till Florida med om han inte får ihop pengarna.
 
Hans påtvingade partner är Seth (Dave Franco). Han är en kostymnisse och paragrafryttare utan någon erfarenhet av fältarbete. Hans enda uppgift är att bevaka Bud och rapportera minsta fel denne gör till chefen. Bud har nämligen just med nöd och näppe fått tillbaka sitt medlemsskap i vampyrjägarnas fackförbund. 
 
De båda ställs emot en mäktig fiende. Vampyrerna har fått en ny ledare i den hänsynslösa Audrey (Karla Souza). Med sitt senaste tillslag så trampade Bud henne rejält på tårna. Nu är han hennes nya måltavla. Audrey har dessutom stora planer för hur vampyrerna ska kunna ta över hela San Fernando Valley även i dagsljus.
 
Jag är en äkta sucker för ursnyggt filmad action med gott om slow motioninslag och klippning som i en musikvideo. Här matas det på med sådant konstant och adrenalinpåslaget är på toppnivå. När filmens hjältar inför ett tillslag går sida vid sida i slow motion till en för scenen perfekt låt på soundtracket så är jag fast på en sekund. 
 
Kameraarbetet i fightscenerna är så svepande läckert att man tappar hakan. Koreografin är extremt brutal och svindlande akrobatisk. Blodet sprutar och avhuggna huvuden studsar runt. Det här är riktigt kladdigt. Ljussättningen är mörkt elegant. Klassiskt gotiskt dunkel möter modernt estetik.
 
Scenbyggena andas gammaldags vampyrfilm. Speciellt gäller det blodsugarnas gömställe för slutfighten. Kan det bli så mycket mer goth än väggar gjorda av mänskliga ben och dödskallar? Vissa må kalla det klyschigt. Jag älskar det. Den gamle gotharen i mig myser.  
 
Vampyrerna utseende är även det skapat efter den klassiska mallen. Det här måste vara bland det bästa som jag sett när det kommer till användande av CGI. Det flyter så bra ihop med resten av filmen att man inte för en sekund tänker på att det är effekter skapade i en dator. 
 
Till allt detta gammaldags så läggs en skön ton av "Lost Boys" i kombination med brutala "Blade"-vibbar. Filmen har även inslag av gullig familjeskildring, men detta hålls till ett minimum.

Foxx är megacool i huvudrollen. James Francos yngre bror Dave är både väldigt rolig och otroligt karismatisk. Souza spelar ut hela det teatrala register som hör till när man spelar en traditionellt ondsint vampyr i sitt porträtt av filmens huvudskurk. Hon lyckas med konststycket att inte överspela, men ändå pressa sin prestation så nära den gränsen som det går. 
 
I det sköna birollsgalleriet hittar vi kvinnotjusande liraren Big J spelad av en smooth Snoop Dogg samt kaxiga och vänligt sinnade vampyren Heather som blir rejält kick ass med Natasha Liu Bordizzu i rollen. Det här är ett gäng som man stortrivs tillsammans med.

Soundtracket är välfyllt av hiphoplåtar från 80- och 90-talen som bidrar extra till retrokänslan. Originalmusiken har atmosfäriska elgitarrer och rocktrummor som även de ekar av 80-tal. Till det läggs dramatiska stråkar för den rätta storfilmstonen. 
 
"Day Shift" är en film som bäst avnjuts med hög volym på tv:n så att musiken kommer till sin fulla rätt och med hjärnan i viloläge. Kvalitetsfilmsälskaren i mig protesterar, men när en actionfilm är så här välgjord så kan jag inte annat än kapitulera för kicken som den ger. 
 
Det är extremt sällan som jag ser om något så här nära inpå, men jag har redan abstinens och ska se filmen en gång till nu. Vågar man hoppas på en uppföljare väldigt snart?
| 12 augusti 2022 16:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Håller med bitvis ang actionscenerna samt den grymma musiken. Men upplägget är det nyskapande? Känns som en Eddie Murphy/Adam Sandler-film. Måste rädda familjen och allt blir bra i slutet,, Nej ond bråd död och avvikande slut behövs mer i Hollywood.
Läs mer
2
En knappt medioker vampyrfilm för barn, full av kiss och bajshumor och actionscener som mest liknar Hjulben och Gråben. Retrokänslan finns där, men det är på sin höjd straight-to-video och det sena 80-talets B-filmer man har försökt efterapa. Enda scenen jag faktiskt garvade åt var Peter Stormare och hans Jordans-kåta karaktär. Betyget blir en svag 2/5.
Läs mer
3
Bättre än jag förväntade mig! Underhållande
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu