Cult of Chucky 2017

Cult of Chucky poster

Synopsis

Nica (Fiona Dourif) är övertygad om att hon, inte Chucky, har mördat sin familj, och har varit inspärrad på ett mentalsjukhus för brottslingar i fyra år. När hennes psykiatriker introducerar ett nytt terapiverktyg, en docka, börjar en rad dödsfall inträffa på mentalsjukhuset, och Nica tänker att hon kanske trots allt inte är galen.
Ditt betyg
1.9 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

15 oktober 2017 | 10:00

Kul twistar i sjunde Chucky-filmen

Chucky är tillbaka och löper amok på ett mentalsjukhus. Efter en ojämn första halva lyckas regissören/manusförfattaren Don Mancini faktiskt blåsa lite nytt liv i den här bisarra skräckfilmsserien tack vare inspirerade twistar och opretentiöst underhållningsvåld.
När ”Den onda dockan” hade premiär 1988 var det nog få som trodde att rysaren om en mördardocka med rött hår och hängselbyxor skulle bli ett sådant kultfenomen att den ynglade av sig hela sex uppföljare. Men så blev det. Don Mancini skrev originalet och har även regisserat de tre senaste filmerna, som på något sätt både uppdaterat och vidareutvecklat historien.

I förra filmen, den tämligen svaga ”Curse of Chucky”, tampades titelskurken med en Nica (Fiona Dourif), en kvinna i rullstol som nu sitter på mentalsjukhus anklagad för Chuckys mord. Gissa vem som snart dyker upp för att skapa kaos och avrätta personal och patienter på löpande band, medan ingen tror på stackars Nica innan det är för sent…?

Mancini ska applåderas för sin ambition att undvika mainstream-träsket genom att faktiskt fortsätta arbeta på Chucky och de andras berättelser från tidigare filmer istället för att göra en tröttsam, själlös upprepning av originalet. Mancini lämnar inga lösa trådar utan öppnar faktiskt upp för nya frågor, speciellt med ett öppet slut. Sedan är frågan hur mycket man bryr sig men de inbitna fansen lär bli nöjda.

Som de flesta senaste filmerna i serien så är det ganska ojämnt - hur mycket film kan man göra av en mördardocka? Det är väl mycket onödigt fokus på irriterande biroller och en del ovant omkringirrande bland alltför seriösa teman, som mental hälsa och självmord. Men efter första halvan ändras tonen till det bättre och man slänger in knasiga men kul twister som ger filmen lite extra pondus.

Här finns också en stark huvudrollsinnehaverska i Fiona Dourif (dotter till Brad Dourif, Chuckys röst), som var mer svårsmält i förra filmen men här får bevisa vad hon går för, speciellt i finalen. Det är också kul att återse ljuvliga Jennifer Tilly som Chuckys käresta Tiffany, speciellt när hon får driva med sig själv samt Alex Vincent som återvänder i rollen som unga hjälten Andy från originalfilmen.

”Cult of Chucky” lär inte dra hem några större priser och är kanske lite för udda och skruvad för skräckfansen med mainstream-smak. Men för Chucky-älskarna finns gott om både roliga och våldsamma ögonblick, och speciellt twistarna i andra halvan tar serien till en ny, härligt galen nivå. För att vara sjunde delen i en filmserie om en mördardocka är det oväntat inspirerad skräckunderhållning.
| 15 oktober 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Cult of Chucky
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu