Cuchera (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I Manillas kåkstäder präglas den hårdbarkade vardagen av våld och misär. Här bor Isabel, trött på att själv bli utnyttjad, som försöker försörja sig och sin familj genom att smuggla droger i ungdomars kroppar. Oerhört modig debutfilm som med halsklumpsbildande humor och skräckfilmsestetik skapar en chockerande exposé över drogtrafficking i Filipinerna.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.3 av 3 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CUCHERA

En förbannat skitig verklighet
#SFF11 - "Cuchera"-regissören Joseph Israel Laban är en nyhetsman och dokumentärfilmare som tidigare gjort en dokumentär på samma ämne, en hyfsat polerad sak, och nu ville göra om den. Skitigare. Med en förhoppning av att avskräcka de som riskerar hamna i samma situation. Det vore väl själva fan om han inte lyckats.

För enligt skaparen själv är ämnen som berörs i "Cuchera", prostitution och framför allt smugglande av droger i egna kroppar, inget människor dras till som första eller andra alternativ. Eller ens sista. Det är när alla andra vägar är uttömda som man är beredd att svälja stora mängder kapslar med knark, eller trycka in dem i övriga tillgängliga kroppsöppningar.

Och genom att ständigt låta kameran närvara — låta oss följa med in i rummen när kapslarna med stor svårighet sväljs, när de med våld trycks upp, när de vid resans slut plockas upp ur toaletten och rengörs, hur vi aldrig tillåts vika undan utan tvingas se exakt hur jävligt det är, hur detta alternativ inte är ett alternativ — lyckas han över förväntan förmedla sin känsla.

Det märks att bakgrund finns inom det dokumentär, för "Cuchera" har en väldigt dokumentär känsla, med sin skakiga kamera och sitt nästan amatörmässiga skådespeleri. Fast jag tvivlar på att skådespelarna är amatörer.

Och samtidigt är det uppenbarligen inte en dokumentär, för Joseph Israel Laban använder såväl fotografiet (med sitt utstuderade färgval) och framför allt musiken (effekter rakt in i märgen) för att förhöja känslan. För att förhöja obehaget. För att visa hur jävlig den där verkligheten är.

Han lyckas.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler