Cuchera 2012

Drama
90 MIN
Filippinska
Cuchera poster

Synopsis

I Manillas kåkstäder präglas den hårdbarkade vardagen av våld och misär. Här bor Isabel, trött på att själv bli utnyttjad, som försöker försörja sig och sin familj genom att smuggla droger i ungdomars kroppar. Oerhört modig debutfilm som med halsklumpsbildande humor och skräckfilmsestetik skapar en chockerande exposé över drogtrafficking i Filipinerna.
Ditt betyg
2.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Cuchera
Språk
Filippinska
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

16 november 2011 | 21:01

En förbannat skitig verklighet

#SFF11 - "Cuchera"-regissören Joseph Israel Laban är en nyhetsman och dokumentärfilmare som tidigare gjort en dokumentär på samma ämne, en hyfsat polerad sak, och nu ville göra om den. Skitigare. Med en förhoppning av att avskräcka de som riskerar hamna i samma situation. Det vore väl själva fan om han inte lyckats.

För enligt skaparen själv är ämnen som berörs i "Cuchera", prostitution och framför allt smugglande av droger i egna kroppar, inget människor dras till som första eller andra alternativ. Eller ens sista. Det är när alla andra vägar är uttömda som man är beredd att svälja stora mängder kapslar med knark, eller trycka in dem i övriga tillgängliga kroppsöppningar.

Och genom att ständigt låta kameran närvara — låta oss följa med in i rummen när kapslarna med stor svårighet sväljs, när de med våld trycks upp, när de vid resans slut plockas upp ur toaletten och rengörs, hur vi aldrig tillåts vika undan utan tvingas se exakt hur jävligt det är, hur detta alternativ inte är ett alternativ — lyckas han över förväntan förmedla sin känsla.

Det märks att bakgrund finns inom det dokumentär, för "Cuchera" har en väldigt dokumentär känsla, med sin skakiga kamera och sitt nästan amatörmässiga skådespeleri. Fast jag tvivlar på att skådespelarna är amatörer.

Och samtidigt är det uppenbarligen inte en dokumentär, för Joseph Israel Laban använder såväl fotografiet (med sitt utstuderade färgval) och framför allt musiken (effekter rakt in i märgen) för att förhöja känslan. För att förhöja obehaget. För att visa hur jävlig den där verkligheten är.

Han lyckas.

| 16 november 2011 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Cuchera
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu