Confessions (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En lärarinna avslöjar inför sin klass att hon misstänker två elever för hennes dotters död, varefter en bekännelsekedja utlöses som successivt röjer mördarnas identiteter. Men lärarinnan vill hämnas – här och nu.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CONFESSIONS

Starkt men Hollywoodskadat

Hämnd är ett välanvänt tema i asiatisk film och den här gången är det en japansk skollärarinna som ska hämnas på två elever som mördat hennes dotter. Det är tungt, brutalt och gripande men dessvärre är själva hantverket väl pretentiöst och känns en aning amerikaniserat.

Lärarinnan Yuko (Takako Matsu) berättar för sin stökiga skolklass av högljudda tonåringar att hon har sagt upp sig. Hon avslöjar också att hennes 4-åriga dotter dödats och att de ansvariga är två elever i klassen. En långsam, välplanerad hämnd tar sin början och de två skyldiga tvingas brottas med hiskeliga känslomässiga demoner allteftersom de lär sig en läxa.

Japans Oscarbidrag för 2011 är en läckert sadistisk och iskall feelbadfilm med ett slagkraftigt budskap, gripande karaktärsöden och gott om twistar. Ungdomarna målas upp som manipulerande, egoistiska monster samtidigt som de egentligen är naiva, missförstådda barn antingen överbeskyddade eller glömda av sin omgivning.

Filmen svävar galant mellan vackert drama och skrämmande psykologisk thriller men tyvärr dras helheten ner av ett Hollywoodskadat estetiskt hantverk. Det klipps frenetiskt och hoppas mellan sekvenser likt en musikvideo och titt som tätt slängs amerikanska indiepoplåtar in i misslyckade försök att förstärka (på fel språk) redan uppenbara känslor. Synd på så rar ärta.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
grillchirre
En annorlunda hämndfilm, på det viset att den inte är särskilt våldsam, inte heller sådär typiskt förutsägbar och berättartekniken är mer komplex än vanligt. Den är trots detta ganska otrevlig och morbid på sina håll. Den har en del att säga om lagar och straff för minderåriga, som är ganska så skeva både i Japan och Sverige.
2284
Musiken var helt åt helvete, störde mig på den varje gång den gick i gång. Varför blanda in sådan smörja i en i övrigt bra film?

Schyst film annars, men håller mest att se en gång för alla vändningar i historien, blir inte alls samma sak när man vet allt i förväg vid en andra titt.
William
Den här var en mörk och psykologiskt påfrestande film. Den tar itu med teman poetisk rättvisa och hämnd. Jag älskar slow motion-scenerna tillsammans med musiken som ger en känsla av "lugnande rytm" som förråder den mörka underton som finns filmen igenom, vilket leder till mer obehag.

Jag måste hålla med Roger om att detta var en bra film, och även för mig så kommer den in på listan över en av årets bästa filmer. 4/5!
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler