Cleanflix (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I början på 00-talet började företagsamma entreprenörer utrustade med digital teknik att klippa bort sex och våld ur Hollywoodska storfilmer och hyra ut dessa tvättade versioner i den mormondominerade amerikanska delstaten Utah. Filmälskande mormoner, vars religiösa ledare förbjuder dem att se censurmärkta filmer, ville gärna se Titanic utan Kate Winslets tuttar och affärerna gick lysande. Det var bara det att ingen hade frågat filmernas lagliga upphovsmän och en lång rättsprocess tog sin början. En visuellt genomarbetad dokumentär som både aktualiserar frågor om upphovsrätt i det digitala samhället och lite oväntat utvecklar sig till ett porträtt av en av de 'cleana' videohandlarna som visar sig vara en riktig Dr Jekyll-och-Mr Hyde-personlighet.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.5 av 2 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CLEANFLIX

Mormonerna vs Hollywood

Höjdarna i Hollywood satte förmodligen frukosten i halsen när de upptäckte att ett dussintal återförsäljare i den amerikanska delstaten Utah på eget bevåg klippte om deras storfilmer. Svordomar, naket, sex och våld är inget för mormonernas anhängare då det uppenarligen gör dig pervers, och istället för att leta efter andra blivande favoritfilmer vill man ju se de som alla andra ser - redigerade. Som t ex måla på en tröja på Kate Winslet så att vi inte ser hennes kahongas eller ta bort alla svärord i till synes oskuldsfulla "Ghostbusters".

Lätt irriterade över att någon annan fibblar med deras konstnärliga verk börjar Hollywoods filmskapare och filmbolag protestera. "Men vi ändrar ju inget i filmens handling", säger mormornerna," och "har vi betalat för DVD:n får vi göra vad vi vill med den"! Att de duplicerar de redigerade filmerna och säljer till andra verkar inte röra dem i ryggen och det där med att inte ändra filmens handling kan ju uppenbarligen diskuteras när en stor del av dialog plötsligt försvinner.  Alla filmer går ju dock inte att rädda medger de: "Brokeback Mountain" är uppenbarligen så begravd i synd att det är kört redan från början.

Cleanflix-regissörerna Andrew James och Joshua Ligairi fokuserar i huvudsak på de som håller i saxen - mormonerna - vilket ger filmen visst underhållningsvärde för oss som blickar in utifrån. I synnerhet klippen ur filmerna som visar före- och efter mormonbehandling. Därmed inte sagt att samfundet blir svartmålade, de porträtteras genom en sympatisk och uppriktig kamera som inte dömer - det gör de i rutan bättre.

Dokumentären är lättillgänglig med form och innehåll och den glada technomusiken gör sitt till. Jag saknar dock lite mer bilder från Hollywood och större behandling i den stora frågan: Har filmskaparna rätten till sina egna konstnärliga verk?

Helena Sandberg Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
P U T T E
Vilka djävla idioter...nä nu ska jag sätta mig och se Brokeback Mountain. Orkar inte kommentera ur mig allt hat.
Rrobin
Helvete vad de måste få klippa Casino och Scarface om de inte vill att fuck ska dyka upp allt för ofta. Haha
2047
Tja, mer sympatiska än så kan mormoner nog inte bli. Ska bli intressant att se denna.

Veckans populära filmer

Visa fler