City of Ghosts 2017

Dokumentär Krig
USA
92 MIN
Engelska
City of Ghosts poster

Synopsis

Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RBSS) är en grupp medborgarjournalister som riskerar sina liv för att delge omvärlden de grymheter som terrororganisationen IS utsätter Syrien för under inbördeskriget. Denna dokumentär skildrar deras mod, slit och hängivenhet.
Ditt betyg
4.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
City of Ghosts
Biopremiär
1 september 2017
Digitalpremiär
4 september 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

31 augusti 2017 | 16:00

Med pennan som vapen i kriget mot IS

Matthew Heinemans porträtt av de underjordiska journalister som riskerar sitt liv för att skildra situationen i Raqqa ger oss en isande rapport från helvetet på jorden som är svår att skaka av sig.
I “City of Ghosts” riktar den oscarsbelönade dokumentärfilmaren Matthew Heineman (“Cartel Land”) sin kamera mot den underjordiska medborgarjournalistgruppen Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RBSS), som med pennan som vapen och sina egna liv som insats sprider berättelser från den fasansfulla vardagen för de som är fast i den IS-kontrollerade staden Raqqa.
 
I det maktvakuum som uppstod efter den arabiska våren satte terrororganisationen IS sina klor i Raqqa, isolerade staden från omvärlden och tog dess invånare tillbaka till medeltiden med offentliga avrättningar och korsfästningar som en del av vardagen. Få meddelanden når omvärlden efter att alla paraboler rivits ner och internetkaféer stängts. Samtidigt kämpar en liten grupp dödsföraktande aktivister, under ständigt dödshot, för att låta världen veta om IS grymheter. Ur denna låsta spökstad sipprar deras meddelanden och skakande, skakiga mobilfilmer ut i hopp om att någon ska lyssna.
 
Matthew Heinemans dokumentär om dessa medborgarjournalister med döden målad i sina ansikten må vara fumlig, men historierna och bilderna den förmedlar är starka nog att på egen hand ställa alla formmässiga tvivel åt sidan. Pappret är skrynkligt men meddelandet når fram. “City of Ghosts” lyckas både göra den fasansfulla syriska tragedin någotsånär greppbar och samtidigt illustrera den stora vikten av den lilla människans motstånd. En mardrömsk ögonöppnare som verkligen bör ses.
| 31 augusti 2017 16:00 |