Child of God (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En hemlös och våldsam man vars liv är ett katastrofalt försök att existera utanför samhällsordningen. Baserad på Cormac McCarthys roman "Child of God".
Visa hela synopsis

VISA 1 ALTERNATIV

DÖLJ ALTERNATIV

Betyg
Läs recension
2.5 av 11 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CHILD OF GOD

Francos nya kommer att dela publiken
New York Film Festival 2013 - James Francos trogna adaption av författaren Cormac McCarthys ("No Country for Old Men", "Vägen") roman kommer att dela folk mellan de som bara äcklas, och de som även hittar något värdigt artistigt i denna historia om en man i samhällets periferi, som sjunker längre och längre ner i ett träsk av brott och galenskap.

Lester Ballard, som spelas med full kraft av okända Scott Haze, har svårt att leva efter samhällets regler, och förlorar gården hans far ägt i början av handlingen. En liten övergiven gisten stuga i vildmarken blir hans hem och mat skaffar han sig genom mindre jakt och stöld. Men den på gränsen till redan galna mannen längtar även efter någon sorts samhörighet.

Lösningen hittar han först när han vinner tre stora gosedjur genom att skjuta prick på tivoli. Tigern och de andra nallarna ger en slags kamratskap, men det är först när han av en slump dyker på ett ungt par som omkommit av avgaserna i en bil som hans totala förfall blir ett faktum. Händelsen leder sedan till en alltmer makaber och bisarr utveckling.

"Child of God" är på inga sätt en njutningsfull film att se. Som om inte ämnet med nekrofili vore stötande nog är filmen långt innan dess bildmässigt övertydlig - det är skit och snor och spott som hänger lite varstanns.

Det positiva som sticker ut är framför allt Haze gestaltning av Ballard. Birollerna är få och små, och Haze får fullt spelutrymme för att utveckla sin galna vildman. Det finns förstås också något glädjande i att det görs filmer som vågar sticka ut, som inte tar de lätta vägarna eller faller in i stereotyper - som alltför mycket som Hollywood gör.

Men James Franco, som nu verkar tassa mer och mer in i filmskaparområdet, har fortfarande en del att lära. Framför allt så tror jag att hans kommentarer om att Ballards längtan efter kärlek och vänskap är något vi alla kan identifiera med, kommer att tolkas som stötande. För även om det går att förstå att alla varelser längtar efter samhörighet, så är just "igenkännande" med en sådan karaktär som Lester Ballard knappast något som ligger på topplistan över vad de flesta av oss vill känna.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Pseudosum
Den borde få en poster. 
http://www.aceshowbiz.com/images/still/child-of-god-poster01.jpg
Marcus
Jag har faktiskt inte sett någon av Francos filmer, där han har regisserat alltså, så jag har ingen aning. Har inte heller sett några reaktioner. Jag tycker att det lät som en intressant film när jag läste recensionen. Ska hålla nere förväntningarna lite grann om nu mottagandet varit sådär.
VJ
Jag är oerhört tveksam över den här. Läste boken när det stod klart för något år sedan att Franco skulle göra den här rullen och var då peppad, men det har minskat mer och mer. Han kan ju faktiskt bli lite överpretto, den där Franco, och mottagandet i Venedig/TIFF har ju minst sagt varit blandat.
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler