Case 39 2009

Skräck Thriller
USA
105 MIN
Engelska
Case 39 poster

Synopsis

"Case 39" är en skräckfilm där Renée Zellweger spelar socialarbetaren Emily Jenkins. Emily tror att hon sett det mesta innan hon tar sig an sitt hittills svåraste fall, den plågade tioåringen Lilith Sullivan. Emilys värsta farhågor besannas när föräldrarna försöker döda Lilith, deras enda dotter. Emily räddar henne och bestämmer sig för att själv ta hand om henne tills dess att en lämplig fosterfamilj går att finna. Det är vid det laget den verkliga skräcken börjar..
Ditt betyg
2.6 av 374 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Case 39
Biopremiär
1 januari 2009
DVD-premiär
7 juli 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

30 juli 2010 | 18:16

En riktig mysrysare

Två tredjedelar in i filmen kommer jag att tänka på det, ordet som dök upp på videoomslag tillhörande b-filmer och pocketdeckare av motsvarande klass, som jag inte sett på många år men passar bra in som beskrivning på "Case 39". Ordet är mysrysare och känns passande för en spännande men harmlös och lite glassig rulle som denna.

Det är en intensiv inledning som möter oss, de första 25 minuterna gott och väl skulle kunna täcka in en hel film. Emily är socialarbetaren med, som sina kolleger, alldeles för mycket att göra när hon får ett fall ovanligt knepigt fall på händerna, en familj där mycket verkar vara fel men inga bevis finns. När Emilys intuition visar sig stämma och fallet får sin dramatiska upplösning är allt frid och fröjd. Eller det skulle kunna vara om inte en timme och en kvart återstod, allt är inte vad det tills synes verkar vara och situationen blir snabbt värre. Mycket värre.

"Case 39", döpt så för den behandlar det trettionionde aktiva fallet på Emilys bord, är en ganska brutal film. Inte överväldigande, inte slasher, men behandlingen av flickan inledningsvis gör ont, käken som går helt ur led, och det blir lite blod utmed filmens gång. Sedan har vi den där scenen med flugorna som bara är rent obehaglig. På ett bra sätt, alltså.

Det är definitivt en styrka. För medans det överlag som sagt var känns mestadels harmlöst lyser det till i de där obehagliga, smått brutala, stunderna, och kombinerat med en hygglig historia och dugliga karaktärer skapas en spänning som fungerar för stunden. Med en mysfaktor. Mysrysare.

Jag gillar Renée Zellweger även om hon här inte känns som ett klockrent val, eller så hade hon känts bättre med annan personregi. Det blir för pipigt, för mesigt, i en karaktär som hade behövt mera så kallat oompf. Fast för den delen finns det ett gäng aktörer som ger henne ett bra stöd, framför allt Bradley Cooper (från "Baksmällan" och "A-Team", han är lika lätt att tycka om som Renée) och underbara Ian "Deadwood" McShane. Dessutom gör unga Jodelle Ferland, gestaltandes dottern Lilith i den problemfyllda familjen, en riktigt bra insats som mest hålls tillbaka av att karaktären ger ett förvisso vuxet men lite för brådmoget intryck. Jag älskade Jodelle i Terry Gilliams "Tideland" och känner mig trygg i tron att felet ligger hos manus och/eller regin.

"Case 39" har övernaturliga drag och det ska tilläggas att den fungerar som bäst innan den delen av dramat drar igång, att det som först målas upp känns tillräckligt äkta för att vad som kommer sen ska rubba intrycket. Trevligt nog lyckas mysryseriet hålla sig stabil genom hela spellängden.

| 30 juli 2010 18:16 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Case 39
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu