Carré Blanc 2011

Drama
Frankrike
77 MIN
Franska
Carré Blanc poster

Synopsis

I en dystopisk värld där individen blivit en engångsvara träffar vi Philippe, som efter att hans mamma kastat sig ut från ett fönster blir statens egendom och snabbt formas till en produktiv medborgare. Efter prisade kortfilmer debuterar nu Jean-Baptiste Léonetti som långfilmsregissör med en sant Orwelliansk och hyperstilistisk framtidsvision.
Ditt betyg
3.2 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

19 november 2011 | 00:01

Snyggt, viktigt och långsamt

#SFF11 - Någon typ av framtid, känslan är inte alltför avlägsen, en dystopi som ser ut lite som en utopi med sina vita väggar och polerade ytor. Men det är en framtid där människan inte har samma värde, där de svaga kan dödas och malas ner till kött. En doft av "Soylent Green".

Fotot är snyggt, kallt och sterilt och vibbar av obehag (lite som en genomsnittlig Apple-butik, helt apropå), och de långsamma tagningarna har naturligtvis sin effektivitet, även om det blir lite för långsamt ibland. Kameran stannar lite för länge. Det pågår lite för länge.

"Carré Blanc" utspelas till stor del på ett stort företag som ständigt övervakar, som svänger sig med tvivelaktiga metoder. Återkommande är tester, kan vi kanske kalla det, prov som verkar gå ut på att den testade ska förlora och bli ännu ett paket kött på det rullande bandet. Intressant att skåda, uppfinningsrikt, viktiga bitar i ett bra manus.

Och det är en väldigt fascinerande film, en som (det behöver jag knappast påpeka) har en hel del att säga om den tid vi lever i nu. Om kapitalismen. Om företagen. Om människan. Det är en välgjord film, genomtänkt, och trots att det är fransmannen Jean-Baptiste Léonettis debutfilm känns det aldrig som en sådan.

Men sedan var det stunderna som dras ut på. När kameran får dröja kvar lite för länge, och så vidare. Det drar ner på helhetskänslan.

Vilket å andra sidan inte är tillräckligt för att undanhålla en rekommendation Det intressanta väger upp, och det är emellanåt en rolig film, små inslag av absurd humor att skratta åt. Sådant gillar jag en hel del. Det väger upp en hel del.

| 19 november 2011 00:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Carré Blanc
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu