Carré Blanc (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I en dystopisk värld där individen blivit en engångsvara träffar vi Philippe, som efter att hans mamma kastat sig ut från ett fönster blir statens egendom och snabbt formas till en produktiv medborgare. Efter prisade kortfilmer debuterar nu Jean-Baptiste Léonetti som långfilmsregissör med en sant Orwelliansk och hyperstilistisk framtidsvision.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CARRé BLANC

Snyggt, viktigt och långsamt
#SFF11 - Någon typ av framtid, känslan är inte alltför avlägsen, en dystopi som ser ut lite som en utopi med sina vita väggar och polerade ytor. Men det är en framtid där människan inte har samma värde, där de svaga kan dödas och malas ner till kött. En doft av "Soylent Green".

Fotot är snyggt, kallt och sterilt och vibbar av obehag (lite som en genomsnittlig Apple-butik, helt apropå), och de långsamma tagningarna har naturligtvis sin effektivitet, även om det blir lite för långsamt ibland. Kameran stannar lite för länge. Det pågår lite för länge.

"Carré Blanc" utspelas till stor del på ett stort företag som ständigt övervakar, som svänger sig med tvivelaktiga metoder. Återkommande är tester, kan vi kanske kalla det, prov som verkar gå ut på att den testade ska förlora och bli ännu ett paket kött på det rullande bandet. Intressant att skåda, uppfinningsrikt, viktiga bitar i ett bra manus.

Och det är en väldigt fascinerande film, en som (det behöver jag knappast påpeka) har en hel del att säga om den tid vi lever i nu. Om kapitalismen. Om företagen. Om människan. Det är en välgjord film, genomtänkt, och trots att det är fransmannen Jean-Baptiste Léonettis debutfilm känns det aldrig som en sådan.

Men sedan var det stunderna som dras ut på. När kameran får dröja kvar lite för länge, och så vidare. Det drar ner på helhetskänslan.

Vilket å andra sidan inte är tillräckligt för att undanhålla en rekommendation Det intressanta väger upp, och det är emellanåt en rolig film, små inslag av absurd humor att skratta åt. Sådant gillar jag en hel del. Det väger upp en hel del.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
12776-1
LOL eh?? "Om kapitalismen. Om företagen. Om människan."
Filmen är ju en enda lång skräckpropaganda för totalitär kollektivism. Enda skillnaden mot Sverige 2011 är väl att man inte gör köttfärs av medborgarna som väljer att ta självmord... Alla vi som drömmer om att vi bodde i ett friare samhälle kan se såna här filmer som nån slags sjuk terapi, man får ju ändå ett slags känsla av hopp när andra människor i socialistländer också fattat VAD vi lever i. Kapitalism och företag har absolut ingenting med kollektivism att göra. Det är när staten/regeringen lägger sig i, som det uppstår obehagligheter. Frihet översatt till ekonomi blir ju kapitalism. Kapitalism har funnits lika länge som människorna handlade och utbytte tjänster med varandra och kapitalismen vilar i förlängningen på naturens lagar.
bonk
Svag fyra för denna, bäst hittils av det jag sett på årets upplaga av SFF.

Veckans populära filmer

Visa fler