Canopy 2014

Drama Krig
Australien
84 MIN
Engelska
Canopy poster

Synopsis

Året är 1942, platsen Singapore. En australiensisk stridspilot blir nedskjuten och vaknar upp i en trädtopp. Tillsammans med en kinesisk motståndskämpe tvingas han ta sig genom djungeln för att överleva.
Ditt betyg
1.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Viktor Jerner

15 november 2013 | 20:05

Krig i minimalt format

Stockholms filmfestival 2013 – Med den australienska lågbudgetfilmen ”Canopy” försöker regissören Aaron Wilson göra mycket med små medel. Ur vissa perspektiv löser han det, men känslan av tryckande produktionsförhållanden avtar aldrig.

Nykomlingen Khal Chittenden spelar Jim, en australiensk stridspilot som under andra världskriget skjuts ner och hamnar i Singapores ogästvänliga djungel. Mer än så handlar filmen egentligen inte om, och likt "Gravity" och "All is Lost" som också släppts i år försöker man här hyvla ner narrativet så mycket som möjligt. I just det här fallet blir det lite väl mycket, till och med. Dialogen är i princip obefintlig, tempot är lågt och förutom hotfulla soldater som stryker omkring finns det bara två betydande karaktärer i filmen.

Allt är alltså väldigt enkelt och uppenbart åtstramat, så Wilson får använda sig av andra verktyg för att få till lite skala. Med hjälp av framför allt ljud - från bomber, flygplan, skottlossning etc. - lyckas han faktiskt skapa en illusion av ett pågående krig i bakgrunden. Denna illusion bryts dock ibland, då det skär sig och övergår i uppenbar manipulation. De få CGI-effekter som slängs in här och där känns som något från 90-talet och istället för att få filmen att upplevas större blir det totalt motsatt verkan.

Att Chittenden inte är någon Bullock eller Redford på långa vägar märks också av alldeles för väl, och det krävs verkligen en oerhörd närvaro och elektricitet om man ska få en karaktär av det här slaget att fungera helt utan dialog. Istället är det taiwanesiska skådisen Mo Tzu-Yi som imponerar mest i rollen som en kinesisk soldat som Jim fattar tycke för under sin kamp för överlevnad.

Det vackra djungelfotot och Wilsons uppenbart höga ambitioner räcker därför inte särskilt långt när de kvävs av en relativt platt och händelsefattig berättelse som aldrig lyfter från marken. "Canopy" är stundtals riktigt engagerande och stundtals förlamande ointressant, den har både toppar och dalar, men tar sig aldrig över medioker nivå.

| 15 november 2013 20:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Canopy
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu