Bullhead (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Modern noir-thriller, inspirerad av mordet på en belgisk veterinär år 1995, då "hormonmaffian" florerade i köttindustrin och fick en hel värld att debattera de groteska muskelmonster som kallades belgisk blå: Jacky är en steroidmissbrukande 30-åring som hjälper sin farbror att driva familjens gård – och vars inkomster helt baseras på ett flöde av illegala hormoner. Allt blir en mardröm när deras korrupte veterinär föreslår en ny leverantör av steroider som både är Flanderns mest efterlyste hormonlangare, och nyckelfiguren till Jackys brutala förflutna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BULLHEAD

Ett kraftfullt drama
Stockholms filmfestivals bästa film 2011 är helt klart "Bullhead" som trots sin skitiga gangsteryta har djup och berör med sina karaktärer av kött och blod.

"Bullhead" är ett kriminaldrama som tar oss med ut på den belgiska landsbygden och in i köttindustrin. Alla som har sett en ko av sorten Belgian Blue vet att det är en bransch som tagits till groteska proportioner, där injektioner och kraftfoder ökar nötens kötthalt. Det är en värld som tangerar till det illegala, med svart försäljning av kött och förbjudna preparat för att få korna att växa. Här tycks alla vara halvkriminella, samtidigt som de håller hårt på traditioner. Det liknar en slags belgisk köttmaffia.

Mitt i allt möter vi Jacky som arbetar på föräldrarnas bondgård. Det är en stor kille, som vuxit tack vare att han skjuter i sig lika mycket förbjudna vitaminer och preparat som han ger korna. Han dras in i den mer ljusskygga delen av industrin och har snart polisen och de lokala kriminella männen efter sig. 

Intrigen är egentligen sekundär här, det som gör "Bullhead" till en ren tjurrusning är de väl utmejslade karaktärerna som har getts kött och blod. Framförallt är den överstinna Jacky mångbottnad, trots sitt nästan uttryckslösa ansikte. I flashbacks förstår vi hans hemlighet som har gjort honom till den monsterlika människa han är. Gården är där han funnit trygghet, och det är smärtsamt att se hans försök att närma sig omvärlden och sin barndomsförälskelse.

Resultatet blir en på alla sätt mycket välgjord, fotograferad, gestaltad och agerad film som har flera djup och som berör trots sin skitiga yta – Stockholm filmfestivals bästa film 2011!

Henrik Emilson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Wugllabang
Jävligt snygg och vass debutfilm som tyvärr faller på grund av den knappt existerande storyn, vad fan handlade filmen om egentligen? Så fort det känns som att nån sorts handling är på väg att utvecklas så byts det fokus till nåt helt annat, och alla de trådar som filmen byggt upp skärs bort och raderas. Filmen var ju dock ytterst välspelad och stundtals obehaglig vilket höjer den till en svag trea.
11073-0
En sjukt stark film och jävligt imponerande. Scenen med stenen på *youknowwhat* var så fruktansvärt obehaglig. Blir en riktigt stark fyra av mig. Kändes som den tappade lite mot slutet men rekommenderar den till folk som gillar smutsiga gangsterfilmer.
Eric Kurzydlo
Jo men visst är det en bra film. Gillar Schoenaerts, det syns att han verkligen gick in för den här rollen och det uppskattas. Intrigen blev lite väl utdragen mellan varven, vissa delar var toppen och andra mindre bra. Jag blev inte lika berörd som majoriteten här helt enkelt. Det blir en stabil trea i betyg.
Visa fler (11)

Veckans populära filmer

Visa fler