Bullhead 2011

Drama Deckare Thriller
Belgien
124 MIN
Franska
Holländska
Bullhead poster

Synopsis

Jacky är en steroidmissbrukande 30-åring som hjälper sin farbror att driva familjens gård – och vars inkomster helt baseras på ett flöde av illegala hormoner. Allt blir en mardröm när deras korrupte veterinär föreslår en ny leverantör av steroider som både är Flanderns mest efterlyste hormonlangare, och nyckelfiguren till Jackys brutala förflutna.
Ditt betyg
3.3 av 171 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rundskop
Biopremiär
4 maj 2012
DVD-premiär
29 augusti 2012
Språk
Franska, Holländska
Land
Belgien
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Henrik Emilson

3 maj 2012 | 03:59

Ett kraftfullt drama

Stockholms filmfestivals bästa film 2011 är helt klart "Bullhead" som trots sin skitiga gangsteryta har djup och berör med sina karaktärer av kött och blod.

"Bullhead" är ett kriminaldrama som tar oss med ut på den belgiska landsbygden och in i köttindustrin. Alla som har sett en ko av sorten Belgian Blue vet att det är en bransch som tagits till groteska proportioner, där injektioner och kraftfoder ökar nötens kötthalt. Det är en värld som tangerar till det illegala, med svart försäljning av kött och förbjudna preparat för att få korna att växa. Här tycks alla vara halvkriminella, samtidigt som de håller hårt på traditioner. Det liknar en slags belgisk köttmaffia.

Mitt i allt möter vi Jacky som arbetar på föräldrarnas bondgård. Det är en stor kille, som vuxit tack vare att han skjuter i sig lika mycket förbjudna vitaminer och preparat som han ger korna. Han dras in i den mer ljusskygga delen av industrin och har snart polisen och de lokala kriminella männen efter sig. 

Intrigen är egentligen sekundär här, det som gör "Bullhead" till en ren tjurrusning är de väl utmejslade karaktärerna som har getts kött och blod. Framförallt är den överstinna Jacky mångbottnad, trots sitt nästan uttryckslösa ansikte. I flashbacks förstår vi hans hemlighet som har gjort honom till den monsterlika människa han är. Gården är där han funnit trygghet, och det är smärtsamt att se hans försök att närma sig omvärlden och sin barndomsförälskelse.

Resultatet blir en på alla sätt mycket välgjord, fotograferad, gestaltad och agerad film som har flera djup och som berör trots sin skitiga yta – Stockholm filmfestivals bästa film 2011!

| 3 maj 2012 03:59 |