Bullets 2023

Drama Thriller
Sverige
96 MIN
Svenska
Bullets poster

Synopsis

"Bullets" är en brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid och i stil med de franska cinema de banlieue-filmerna skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det.
Ditt betyg
3.0 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Erika Jarhed

28 april 2023 | 10:00

En kusligt realistisk skildring av gängkriminalitet

Dramathrillern "Bullets", som går i samma anda som "Snabba Cash", är kusligt realistisk i sin skildring av gängkriminalitetens mörka verklighet. Vi får se Tomas Samir som debuterar som skådespelare, och som gör ett utmärkt jobb i huvudrollen som 12-åriga Abdel som fastnar i den kriminella världen.
Temat i den här filmen kan nog inte bli mer aktuellt än så här. Gängkriminalitet och värvandet av barn är huvudfrågorna som problematiseras i dramathrillern "Bullets" av regissören Pontus Pontikis, som också har skrivit manus. Tidigare har han gjort filmen "Vampyrer" från 2008, men nu har han alltså bytt spår där vi i ren och skär "Snabba Cash"-anda får vi möta 12-åriga Abdel som egentligen bara vill göra en sak - hänga med grisar.
 
Nej, riktigt så är det ju inte. Men han har en dröm att bli en veterinär, vilket vi på ett väldigt övertydligt sätt förstår när han i den första scenen sitter och kollar på veterinär-videos på Youtube.
 
Men det är tydligen ocoolt att ha några ambitioner med sitt liv. I alla fall enligt hans kompisar i skolan. De drar med honom in i gängkriminalitetens värld där de utför småjobb för de stora och tuffa grabbarna. Abdel slits mellan att lyssna på sin lärare Ali som försöker få honom på rätt väg och sina vänner för att tjäna "lätta" pengar. Om nu "lätt" innebär att du riskerar ditt liv...
 
Det hela blir ändå en spänningsfylld resa där fokus hamnar på barnen och hur svårt det faktiskt kan vara att som 12-åring stå emot den kriminella världen, som hela tiden är närvarande i deras liv. Och när dörren väl har öppnats, så är den också sjukt svår att stänga. Pontikis har lyckats att inte göra en alltför actionpackad och cool knark-film som glorifierar det kriminella livet och dess våld. Här får vi nämligen se baksidorna av gängkriminaliteten och den sorgliga verkligheten som tragiskt nog är just det - verklighet.
 
Det märks helt enkelt att Pontikis har gjort ett gediget förarbete då han har intervjuat alltifrån poliser, socialtjänst och forskare till unga kriminella och skolor för att på ett så realistiskt sätt skildra hur det kan se ut. Och slutresultatet känns både trovärdigt och äkta. "Bullets" har nästan en dokumentärkänsla över sig, där karaktären Abdel kan vara en person direkt hämtad från verkligheten.
 
Det är också imponerande hur bra Tomas Samir är i rollen som 12-åriga Abdel, som här gör sin allra första filmroll. Om han väljer att fortsätta på skådis-karriären kommer han säkerligen bli en av Sveriges nya stjärnskott i branschen. Vi får även se Kardo Razzazi ("Top Dog") i rollen som Abdels lärare vars perspektiv är ett nödvändigt komplement för att göra berättelsen än mer komplex, där man har tagit chansen att smyga in lite välbehövlig samhällskritik i hans karaktär.
 
Sedan är frågan om jag kanske är något mättad av skildringar av den svenska gängkriminaliteten efter "Snabba Cash"-serien. "Bullets" blir i jämförelse lite väl seg i sitt tempo, där spänningen i vissa scener dras ut alldeles för länge. Man hade också velat lära känna Abdel mer och komma honom närmare för att förstå honom bättre, för att bli än mer berörd.
 
Filmens största styrka är slutet som både är starkt och genomtänkt, och som visar att regissören Pontikis verkligen vet vad han håller på med. Dessutom är "Bullets" en nödvändig skildring av något som vi kanske distanserar oss från mer och mer när vi var och varannan dag får höra om liknande öden på nyheterna. "Bullets" är helt enkelt en sevärd film som är värt ett biobesök för att få en välbehövlig verklighetscheck.
| 28 april 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bullets
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu