Bröllopsprovet 2007

Romantik Komedi
USA
91 MIN
Engelska
Bröllopsprovet poster

Synopsis

Ben Murphy har precis förlovat sig med Sadie Jones som vill ha ett traditionellt bröllop i familjekyrkan. Problemet är bara att kyrkan bara har en enda ledig tid de närmaste två åren, vilket är om några dagar, och den karismatiske pastorn Frank vägrar att välsigna  paret innan de har gått igenom hans patenterade idiotsäkra giftermålskurs!
Ditt betyg
2.0 av 133 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
License to Wed
Biopremiär
5 oktober 2007
DVD-premiär
27 februari 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Marika Lövström

1 januari 2008 | 00:00

Robin Williams i gammal god form

På senare tid har Robin Williams, som fick sitt genombrott med huvudrollen i filmen ”Good Morning Vietnam”, börjat synas i olika biroller, såsom i ”Natt på museet” med Ben Stiller och som pingvinen Lovelace i ”Happy Feet”. Det var ett tag sedan vi såg honom i en huvudroll, men nu är det dags igen – i en varm kärlekskomedi. Filmen heter ”Bröllopsprovet” och motspelarna är Mandy Moore och Josh Krasinski.

”Bröllopsprovet” är en kärlekshistoria som tar sig en lite oväntad vändning. Ben och Sadie träffas och ljuv musik uppstår. Till min glädje flyttar de unga tu ihop, utan att vara gifta, i en flådig lägenhet. Men, efter sex månaders förhållande är det dags att knyta hymnens band – de känner ju att de är som gjorda för varandra – så varför vänta? Så långt allt väl… Det är nu som det unga vackra paret träffar prästen, du anar det, Robin Williams. För att han ska vilja ge sin välsignelse till paret att gifta sig tvingas de genomgå en äktenskapskurs. Detta för att prästen vill att de ska vara säkra på att de vill gifta sig med varandra, och att de ska lära känna varandra bättre – det är ju trots allt ett löfte tills döden skiljer dem åt. Och kanske kan de genom kursen undvika en hemsk skilsmässa. För vad kan vara värre än att bryta de band som gud har välsignat? Paret går med på att gå kursen, tjejen är mer entusiastisk än killen, det är ju trots allt hennes konfirmationspräst.

Det visar sig dock att prästen inte skyr några medel för att pröva det blivande äkta paret, deras lägenhet avlyssnas, de tvingas sköta plasttvillingbebisar som bara kräks, bajsar och gråter och får öva i hur de bäst bär en brud över en tröskel. Roligt? Nja, faktiskt, ibland – om än inte alltid. Problemet med den här typen av filmer är inte att deras lättviktiga budskap kommer bort, nej problemet är att det ofta är helt omöjligt att identifiera en mening och handling i dem. I ”Bröllopsprovet” är målet att paret ska gifta sig med varandra, men genom prästens, ibland underhållande, ibland direkt plågsamma, inblandning så stöter de på stora problem.

Detta är en film som sätter Robin Williams i centrum. Det blir nog lätt så i en film där han är den enda meriterade skådespelaren. I ”Bröllopsprovet” är han tämligen väl kopplad och går fint i fot. Det finns några riktigt roliga scener som gör att jag står ut med att se filmen, den är rent utav njutbar ibland. Vi kommer säkerligen få se mer av Robin Williams sidekick, unge Josh Flitter i framtiden. Som alltid med amerikanska barnskådepelare framstår han som en naturbegåvning framför kameran. Övriga skådisar gör väl varken till eller från, men det är säkerligen så som Robin vill ha det. Det här är samtidigt Robin Williams bästa rollprestation på mycket länge.  

Jag skulle vilja placera in den här filmen i samma genre som ”Släkten är värst”. Den kommer dock inte riktigt upp på samma nivå, kanske beror det på manuset. Jag uppskattar dock humorn i filmen, en blandning av intellektuella skämt, dubbeltydigheter och slapstick. Allt som allt en godkänd avslappnad och lättsam komedi.

| 1 januari 2008 00:00 |