Broken 2012

Drama
Storbritannien
90 MIN
Engelska
Broken poster

Synopsis

Brittiskt drama där vi ur ögonen på den 11-åriga flickan Skunk ges inblick i tre brittiska grannfamiljer i ett bostadshus. När Skunk bevittnar en misshandel dras hon in i en konflikt som successivt sammanflätar de olika livsödena.
Ditt betyg
3.5 av 82 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Info

Originaltitel
Broken
Biopremiär
22 mars 2013
DVD-premiär
24 juli 2013
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

9 november 2012 | 14:01

Vardagsdrama av toppklass

#SFF12 - Ett otroligt välspelat drama med väldigt mycket värme och hjärta. "Broken" är brittisk realism när den är som bäst och från första bildrutan skildras den inte helt intakta vardagen och de lika trasiga men på många sätt älskvärda människorna i den, med sådan känslighet att man som publik inte kan låta bli att beröras.

Filmen handlar om 11-åriga Skunk som lever med sin bror, sin far och barnflickan Kasia. På gatan utanför deras hem blir hon en dag vittne till att pappan i ena grannfamiljen misshandlar den vuxna men lätt efterblivna sonen i den andra. 
Berättelsen är uppbyggd kring handlingar men kanske framförallt deras konsekvenser. Parallellt berättas de olika familjeödena med Skunk som en slags röd tråd emellan, och vad som låg bakom överfallet och vilka följder det sedan får nystas så sakteliga upp.

Den prisade teaterregissören Rufus Norris gör sin filmdebut i och med "Broken" och som han gör den! Han har ett fantastiskt öga för detaljer vilka framhävs med kamerans avslöjande närbilder, kameran som för övrigt i Rob Hardys händer hela vägen gör ett suveränt jobb. Fotot är varmt, nästan skimrande men går trots det trovärdigt ihop med den annars rätt karga förortsmiljön i vilken filmen utspelar sig. 
Bilderna är dessutom otroligt snyggt redigerade och visserligen har han haft hjälp av begåvade Victoria Boydell som förra året klippte den suggestivt kusliga "The Awakening", men nog verkar ändå teatersnubben Norris ha fullständig koll på hur man med effektivt sammanfogade bilder skapar inte bara poesi (som vissa av drömsekvenserna och tillbakablickarna känns) men också spänning. Mitt i det rörande men också emellanåt väldigt (tragi)komiska finns hela tiden en nerv som stundvis får åskådaren att hålla andan av spänd förväntan.

Mot slutet blir det tyvärr aningen för bråttom, det är mycket som ska få plats och allt får inte utrymmet det förtjänar. Jag hade gärna sett att stegringen mot och också själva kulmen i sig fått ta mer tid, ja faktiskt hade filmen överhuvudtaget med fördel kunnat vara en halvtimme längre.

Trots detta är "Broken" en helt fantastisk upplevelse med härlig musik och suveräna skådespelare som alla, från den lysande unga debutanten Eloise Laurence (Skunk) till mer rutinerade Tim Roth (pappan) och Cillian Murphy (läraren Mike) gör fenomenala insatser med så precisa och små medel att det känns mer än syns, fast då känns det också desto mer.

| 9 november 2012 14:01 |