Broderier 2004

Drama
89 MIN
Franska
Armeniska
Broderier poster

Synopsis

När Claire förstår att hon, blott 17 år gammal, är med barn, bestämmer hon sig för att föda barnet anonymt och ge upp det för adoption. Men på snabbköpet där hon jobbar är det svårt att hålla det hemligt. Istället söker hon jobb hos Madame Melikian som broderar åt haute-couturen i Paris. Det blir ett oförutsett möte och medan broderierna växer fram, vävs också vänskapens trådar samman.
Ditt betyg
2.8 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Brodeuses
Biopremiär
1 januari 2004
Språk
Franska, Armeniska
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Varm film om möte mellan två generationers kvinnor

Claire Moutiers är 17 år, bor på landet och har precis flyttat hemifrån. Hon har ett monotont jobb som kassörska i det lokala snabbköpet. Dock hellre det än att gå arbetslös i synnerhet eftersom arbetslösheten bland ungdomar är hög i deras trakter. Hon njuter av sin nyvunna frihet och släpper ogärna in mamma eller än mindre lillebror i sin lägenhet.

Hennes stora intresse är att brodera. I smyg tar hon kål från föräldrarnas jord för att byta mot skinn som hon kan brodera på. Drömmen är att få jobba med de kända modeskaparna. Claire har också en hemlighet som hon inte berättat för några: hon är gravid. Det hände oplanerat och det börjar synas, åtminstone i hennes ätande. Hon får hitta på olika orsaker och tar ledigt några dagar. Genom sin bästis Lucile får hon tips om fru Melikian som söker en assistent att sy kläder. Claire hade också tidigare sökt jobb där men inte fått det. Nu har hon blivit så pass bra att hon får visa prov på sina kunskaper.

Fru Melikian har precis mist sin son i en motorcykelolycka. Kanske söker hon tröst och någon att prata med när hon anställer Claire? Eller gör hon det av ren god vilja för att hjälpa Claire? Det blir början på en fin arbetsrelation där fru Melikian får lära ut sina kunskaper till den nya eleven men också en vänskap mellan 2 olika kvinnor: den ena en mor som har mist sitt barn, den andra på väg att föda sitt. De kanske har mer gemensamt än man trodde från början?

Claire är visserligen den yngre och eleven men hon är inte helt okunnig. När fru Melikian blir sjuk får hon snabbt hjälp och stöd av Claire att gå vidare även om hon själv hade lägre tankar om livet. Claire lär sig också mer än yrket av sin nya arbetsgivare. Hon hade tänkt föda anonymt och adoptera bort barnet men kommer så småningom på andra tankar.

Söta Lola Neymark i rollen som Claire är passande. Hon har ett fascinerande vackert leende. Ariane Ascaride som bl a haft huvudrollerna i ”Den lugna staden” samt ”Marie-Jo och hennes två älskare” är lika säker i rollen som fru Melikian.

Det här är en varm och vacker film. Den är enkel att förstå samtidigt som den har ett viktigt budskap: mod och vilja att gå vidare samt att sträcka ut sin hand och kunna hjälpa andra behövande. Visserligen handlar filmen om vänskap mellan två kvinnor men den kan lika gärna ses av män och oavsett ålder. Sevärd i synnerhet för alla intresserade av fransk film.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Broderier
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu