Boot Camp 2008

Äventyr Thriller
USA
99 MIN
Engelska
Boot Camp poster

Synopsis

På en ö i stilla havet finns en anstalt för tonåringar med problem. När Sophie Bauer kommer dit möter hon en miljö genomsyrad av rädsla där eleverna hjärntvättas med våld och missbruk. Sophies pojkvän har en plan som kan få hem henne igen. Men först måste han själv lyckas bli skickad till den brutala anstalten.
Ditt betyg
2.1 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Boot Camp
DVD-premiär
9 december 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Längd

Recensent

Simon Berglind

9 december 2009 | 13:07

Medioker äventyrsfilm

"Boot Camp" är en medioker äventyrsfilm om ett par ungdomar som försöker fly från ett läger som försöker omvandla bråkiga ungdomar till hedervärda medborgare. Trots goda möjligheter att skapa en unik klassiker lyckas regissören Christian Duguay inget vidare och resultatet blir istället bara en film som känns hafsig och ointressant för medelsvensken som har svårt att relatera till den historia som däremot fängslar och berör många amerikaner.

"Boot Camp" handlar om ett gäng tonåringar som ute på ön Fiji sitter på en anstalt dit de skickats för att de är besvärliga. Huvudkaraktären Sophie Bauer upptäcker snart en miljö där barn hjärntvättas med bryska tag. Lyckligtvis har hennes pojkvän en idé om hur man ska få hem henne igen vilket innebär att han först själv måste lyckas bli skickad dit, varpå ett äventyr tar sin början.

Den här filmens handling har en stor potential som dessutom kompletteras med en sällan skådad oförutsägbarhet som emellertid inte gör filmen särskilt spännande. Tyvärr är tempot lite ojämnt och regissören Christian Duguay ser tydligen inget värde i att närmare diskutera hurvida det är nödvändigt med liknande läger, trots att det mycket tydligt klargörs att filmen är baserad på en verklig berättelse. För amerikaner är den här sortens läger en företeelse som diskuterats mycket, medan vi i Sverige är lyckligt förskonade från fenomenet. Detta gör dock att vi får en oönskad distans som också speglar av sig i att man inte riktigt kan relatera till filmen på ett sådant sätt att känslorna svallar.

Skådespelet i filmen är generellt på en ganska hemsk nivå även om Mila Kunis gör sin roll som Sophie på ett helt okej sätt samtidigt som Peter Stormare i vanlig ordning framstår som genuint ond då han spelar fängelsets chef Norman Hail. Kärlekshistorien mellan Sophie och hennes pojkvän Ben (Gregory Smith) är en sådan där upplevelse filmen hade mått mycket bättre utan eller åtminstone i kraftigt modifierat skick.

Miljöerna är fina och fotot ok om än omärkvärdigt, samma gäller musiken och ljudeffekterna. Allt har dock större potential än vad det får utlopp för och man beklagar ibland att allting tycks ha gjorts i en väldig hast, utan eftertanke och noggrannhet, vilket är symboliskt för filmen som sådan.

Genom att vi får följa en grupp bråkstakar slipper vi i alla fall den klassiska kampen mellan gott och ont till förmån för någonting mer tvetydigt. Det ter sig alldeles uppenbart att några av de här ungdomarna skulle behöva någon form av vård, även om kanske inte detta läger är rätt alternativ. Förvisso slarvas den här aspekten bort ganska mycket, men om man anstränger sig lite kan det ge en och annan tankeställare.

"Boot Camp" är ett hafsverk med en del goda sidor och framför allt goda idéer. Det känslomässiga och politiska band vissa amerikaner kan känna kring konceptet uteblir för oss svenskar och att DVD-versionen letat sig över Atlanten är egentligen bara onödigt.

| 9 december 2009 13:07 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Boot Camp
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu