Bobby Fischer Against the World 2011

Dokumentär
USA
93 MIN
Engelska
Ryska
Bobby Fischer Against the World poster

Synopsis

Bobby Fischer anses av många vara den bästa schackspelaren genom tiderna och personifierade länken mellan geni och dåre.

Han var ett underbarn vid väldigt ung ålder och blev schackvärldsmästare redan vid 29-års ålder, något som sedermera resulterade i vanföreställningar och paranoia. Som en ensling utan familjens stöd var han tvungen att försvara sin titel samtidigt som han blev sitt lands kanske främsta representant under det kalla kriget.

Han slutade sitt liv som landsflykting och dog 2008 på Island, ensam och världsfrånvänd.
Ditt betyg
3.4 av 148 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bobby Fischer Against the World
Biopremiär
14 oktober 2011
Språk
Engelska, Ryska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

13 oktober 2011 | 14:01

Fascinerande om schackmästare

En film om världsmästaren i schack låter kanske inte som någon lördagsunderhållning och det krävs visst tålamod för att ta sig igenom den här dokumentären, men faktum är att man lätt rycks med in i den excentriske och provocerande Bobbys värld.

Bobby Fischer var en amerikansk schackspelare som blev världsmästare under smått skandalösa omständigheter. Här får vi följa hans liv och karriär genom intervjuer med experter inom området och folk iblandade i Fischers liv och framför allt hans legendariska match mot ryske, dåvarande världsmästaren Boris Spasskij.

Som upplägg låter dokumentären om en schackmästares liv inte särskilt intressant men ganska tidigt i filmen blir det uppenbart om att det är en udda människa det handlar om. Spelet i sig blir en bakgrund för porträttet av människa som pendlar någonstans mellan genialitet och galenskap. Med sin dryga attityd, oförutsägbara beteende och självutnämnda storhet blir han det i övrigt lite nördförklarade schackspelets rockstjärna.

Vi får följa Fischer från barndomen då han växte upp fattigt i Chicago med sin syster och småknäppa mamma och redan som minderårig blev mästare av det spel han kom att bli besatt av. Ju större och mer framgångsrik han blev inom spelet desto mer försköt han sin familj och isolerade sig från samhället och det sociala livet. Han får hybris inför den stora, omtalade matchen mot Spasskij och sumpar nästan världsmästartiteln p.g.a. nervositet och vanföreställningar.

Det är en intressant, stark och fascinerande men likväl tragisk historia om en människa som går under i sin storhet. Filmen saknar form och egen personlighet men den rena faktan räcker för att ryckas med i Fischers livsöde. De som saknar passionen för schackspelet i sig lär tappa tråden – och intresset – stundtals men filmen, liksom Fischers liv, bjuder på en del överraskningar. Och trots att han knappast är en särskilt älskvärd eller sympatisk människa – de föraktfulla åsikterna om judar och 11 september chockar minst sagt – så blir man ändå nyfiken på hur denna excentriske mans resa ska sluta.

| 13 oktober 2011 14:01 |