Blue Beetle 2023

Action Äventyr Sci-Fi
USA
127 MIN
Engelska
Blue Beetle poster

Synopsis

Nyutexaminerade Jaime Reyes återvänder hem fylld av ambitioner inför framtiden, bara för att upptäcka att hemmet inte riktigt är som det var när han lämnade det. Ödet gör att Jaime oväntat finner sig i ägo av en uråldrig relik av utomjordisk bioteknologi: Scarabéen. När den plötsligt väljer Jaime som sin symbiotiska värd, blir han förlänad en otrolig dräkt av rustning med förmågor som är extraordinära och oförutsägbara, vilket för alltid förändrar hans öde när han blir superhjälten Blue Beetle.
Ditt betyg
2.3 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

16 augusti 2023 | 18:00

En vilsen superhjälte i en lika vilsen film

RECENSION. "Blue Beetle" introducerar en mexikansk superhjälte ny för många fans - tyvärr inte på ett imponerande sätt. Istället blir det hela ännu en kavalkad av stressiga actionscener strösslade med humor för att täcka över dess brister.
Blue Beetle är den fjortonde filmen i DC Extended Universe och presenterar en superhjälte som många fans inte känner till: den unge Jaime Reyes som kommer från en hårt sammansvetsad mexikansk familj.
 
Desperat efter ett sätt att hjälpa till att försörja sin familj söker han jobb på Kord Industries drivet av den omtalade Victoria Kord (spelad av Susan Sarandon), ett företag som utåt sett arbetar för demokrati. Innanför stängda dörrar har Victoria dock ett mål: att förstå hur den blåa, legendariska skarabén hon lyckats komma över fungerar. Hennes brorsdotter Jenny Kord (spelad av Bruna Marquezine) misstänker dock att Victoria har mörka planer för sin användning av skarabén och stjäl den - men innan hon lyckas få den ur byggnaden går larmet och hon måste överlämna den till en ovetandes Jaime som lovar att vakta den med sitt liv.
 
Det finns bara ett litet krux: skarabén vill inte bli vaktad, istället väljer den ut Jaime som sin värd och han genomgår (en minst sagt kaosartad) förvandling till superhjälten Blue Beetle. Nu måste han lära sig att hantera sina nya superkrafter samtidigt som han har Victoria och hennes supersoldat till högra hand efter sig.
 
"Blue Beetle" är en rätt klassisk actionkomedi: du hamnar snabbt mitt i kampen mellan gott och ont, du har de mer emotionella scenerna, du har kärleken (som alltid verkar utvecklas på två dagar?), du har de fartfyllda actionscenerna och på toppen av allt en hel del humor för att inte göra det hela för allvarligt. Och det är just här jag tycker DC gör samma misstag som de gjort i många av sina senaste filmer: de vågar inte låta mörker eller sorg ta plats. Istället används humor som en konfettibomb över alla scener med märkbara tomhål.
 
För "Blue Beetle" är tyvärr en film som glappar på flera sätt: den saknar djup och den saknar karaktärsutveckling. Som tittare känner jag inget särskilt när eftertexterna rullar, och helt ärligt gör jag det sällan under själva filmen heller. Spänningen fångar mig inte för det är så lätt att räkna ut slutet, humorn känns påtvingad och banden mellan huvudkaraktärerna upplevs inte genuina. Den lilla styrka filmen har är dess mexikanska nisch: hur den visar upp mexikansk kultur och de olika personligheterna i Jaimes familj, men förutom det är det en film jag likväl hade kunnat slötitta på när jag feberyrar för ungefär så mycket lägger jag den på minnet.
 
Är det en usel film? Nej, den uppnår en godkänd nivå gällande exempelvis specialeffekter och estetik. Men är det en bra film för dig som är ett fan av filmer i denna genre? Nej. Den passar snarare den yngre publiken som ställer mindre krav eller de som bara vill ha en lättsmält actionkomedi att se en söndagskväll. "Blue Beetle" är helt enkelt, utan tvekan, inte DC:s nästa framgångssaga och nog en film som gör fler fans uppgivna än exalterade.
| 16 augusti 2023 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Blue Beetle