Blood Quantum 2019

Skräck
Kanada
96 MIN
Engelska
Blood Quantum poster

Synopsis

De döda återuppstår som zombier utanför det isolerade Mi’kmaq-reservatet i nordöstra Kanada. Men av någon anledning tycks byns urinvånare vara de enda människorna immuna mot farsoten. När omvärlden söker sig till dem för skydd, ställs de inför dilemmat att rädda enskilda människor, eller hela mänskligheten.
Ditt betyg
3.0 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Blood Quantum
DVD-premiär
3 augusti 2020
Digitalpremiär
4 maj 2020
Språk
Engelska
Land
Kanada
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

4 maj 2020 | 10:00

Zombiesplatter med samhällskritiskt budskap

I denna zombieinvasion är det kanadensiska ursprungsbefolkningen hjältarna och regissören Jeff Barnaby lyckas få in samhällskritiskt budskap bland allt splatter.
Man kan bara berömma regissören Jeff Barnaby för de kreativa beslut – och risker – han tar i sin andra långfilm, efter dramat ”Rhymes for Young Ghouls”. Inte nog med att han återigen skildrar kanadensiska ursprungsbefolkningen, här i konfrontation med något så icke-karaktäristiskt som zombies. Redan under de första minuterna lyckas han inkludera filosofiska citat, en metaforisk animerad sekvens samt zombiefiskar!
 
Men skräckfans bör icke oroa sig, det nalkas gott om zombiesplatter så småningom. Handlingen utspelas i ett First Nations-reservat vars ursprungsbefolkning Migmaq visar sig vara immuna mot det zombievirus som bryter ut. Men när de slår upp läger tvingas de hantera såväl utomstående som söker skydd samt konflikter bland sitt eget folk.
 
Barnaby utnyttjar såväl det utsökta fotot som den gråa miljön för att skapa en orolig, apokalyptisk stämning. Man kastar inte bort tid utan trappar upp stämningen snabbt med frenetiska zombieattacker och brutala avrättningar. Lyckligtvis offras inte karaktärsutveckling då vi följer en dysfunktionell familj som blir filmens hjältar trots att deras handlingar kanske inte alltid leder till bästa utkomst.
 
Historien är egentligen av relativ standardtyp med överlevare som inte lyckas hålla sams och plockas av en efter en när helvetet bryter löst. Filmens styrka ligger i att det är ursprungsbefolkningen som är filmens huvudpersoner, något banbrytande inom denna genre. Här får Barnaby utrymme att kommentera kolonialism och omvärldens behandling av både folkgruppen och miljön. Här finns tankar om hur de som respekterat miljön besparas zombieförbannelsen – eller är det, som en karaktär uttrycker sig, för att Gud glömt bort deras sort?
 
Det är en dyster, nedtonad vision med dålig stämning redan i starten, då rollfigurerna bråkar redan innan zombieinvasion inleds. Det är knappast någon livfull ”Planet Terror” med glimten i ögat vi pratar om. Samtidigt sparas det inte på splatter. Blodet sprutar och inte ens barn eller hundar är säkra. Att man klipper mitt i en del zombieaction för att skifta fokus till lugna dialoger kan upplevas som distraherande men också Barnabys avsikt att berätta om något mer och större än simpla zombies.
 
Det är knappast en perfekt film. Aningen ojämnt tempo, en del svaga skådespelarinsatser samt lösa trådar inklusive introduktionen av en skurk med oklart motiv. Men som en zombiefilm som skildrar och kritiserar samhällsproblem så är det en pärla som skulle göra mästaren George Romero stolt. Och man kan vara tacksam att inget B-filmsbolag hann före med ”Indians vs. Zombies”.
| 4 maj 2020 10:00 |