BlackBerry 2023

BlackBerry poster

Synopsis

Två totalt omaka entreprenörer – den fumliga uppfinnaren Mike och den iskalla säljaren Jim – teamar upp bakom prylen som skulle komma bli en världssuccé i raketfart. Men smartphone-revolutionen kommer ikapp dem när fallhöjden är som störst, och landningen blir allt annat än vacker. En komedi om originalen bakom den beroendeframkallande superhajpade lilla telefonen som fick omedelbar ikonstatus bland kändisar och finansmoguler – och lika snabbt kastades i soporna när hypen dog.
Ditt betyg
3.5 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
BlackBerry
Biopremiär
16 juni 2023
DVD-premiär
18 september 2023
Digitalpremiär
14 september 2023
Språk
Engelska
Land
Kanada
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lucas Mass

12 juni 2023 | 10:00

Underhållande om världens första smartphone

RECENSION. ”BlackBerry” berättar om den enorma uppgången och katastrofala fallet för världens första smartphone. Det är en riktigt publikfriande film med starka skådespelarinsatser och ett väloljat manus - men samtidigt saknas det risker och ett övergripande mål att sikta på.
Under BlackBerrys storhetstid täckte tangentbordsmobilen 45% av marknaden för handhållna telefoner. Idag är det 0%. Regissören Matt Johnsons underhållande Silicon Valley-äventyr om BlackBerrys uppgång och katastrofala fall har ögonen på de tekniska detaljerna medan karaktärerna förblir väldigt enkla. I överlag blir detta både positivt och negativt för ”BlackBerry” som annars står ut med en stark moralisk ryggrad.
 
Ingenjören Mike Lazaridis (Jay Baruchel) förstår tekniken bakom produkten - men saknar all affärskunskap som krävs för att sälja den. Den affärskunniga Jim Balsillie (Glenn Howerton) förstår inte tekniken - men han vet hur man säljer den. Dessa två breda karaktärsdrag ligger bakom varje beslut i ”BlackBerry” under sin två timmars långa speltid. Det är ett manus som lyser med klarhet för varje karaktärs motivation och deras svagheter som står i vägen för att uppnå det de vill ha.
 
Detta gör ”BlackBerry” till en exceptionellt enkel tittarupplevelse. När Cary Elwes dyker upp som Yankowski, en antagonist för Jim Balsillie, krävs det inte mer än att Yankowski förkunnar att han hatar hockey – det enda vi vet att Balsillie älskar. Linjerna är dragna med sådan klarhet att det inte finns en chans att man går vilse bland alla karaktärers olika lojaliteter.
 
Samtidigt fördummar inte manuset allt teknosnack. Laziridis behöver förenkla sitt språk för att kunna förklara tekniken till alla icke-ingenjörer, men vetenskapen är inte påhittad. Man förstår varför hans idéer skulle fungera, man förstår varför ingen annan tänkte på det tidigare och viktigast av allt, det är riktigt underhållande att lyssna på.
 
Men på grund av dessa breda drag finns det en gräns som ”BlackBerry” inte kan ta sig över. Det nyanserade djupet i ”The Social Network” finns inte här, detsamma med den unika strukturen bakom ”Steve Jobs”. Filmen håller sig till ett väldigt traditionellt narrativ, allt händer när du förväntar dig att det ska hända.
 
Samtidigt behöver filmen ta vissa besvärliga tidshopp för att kunna täcka ett dussin år på två timmar. Den första akten går från att pitcha en prototyp av den klassiska mobilen till ett full etablerat företag. Det känns som att vi går miste om mycket potential som ”BlackBerry” behöver borsta över för att ta sig till företagets oundvikliga kollaps.
 
Men Glenn Howerton levererar möjligtvis sin karriärs bästa prestation som lyckas lyfta ”BlackBerry” över även de mest förutsägbara dramatiska vändningarna. Jim Balsillie är kapitalismen personifierad och Howerton lämnar inte en enda scen otuggad. Jay Baruchel är mer subtil som den socialt besvärliga innovatören och tillsammans visar de sig vara en guldgruva för komiskt värde.
 
Rent underhållningsmässigt är ”BlackBerry” en triumf. Karaktärerna tecknas med många breda drag, men det är enkelt och kul att hänga med. Det är en väloljad maskin som inte tar särskilt många risker med materialet men samtidigt inte kräver särskilt mycket från tittaren. Ibland behövs det inget mer.
| 12 juni 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera BlackBerry
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu