Big Boys Gone Bananas!* 2012

Dokumentär
Sverige
86 MIN
Svenska
Engelska
Big Boys Gone Bananas!* poster

Synopsis

Ett filmbolag får ett brev som innehåller krav på att ett projekt ska avbrytas, och plötsligt förändras spelreglerna. Advokater kommer in i bilden, och begrepp som stämning, mediamanipulation och skrämseltaktik blir verklighet för filmarna. En skildring bakom kulisserna av dokumentärfilmen "Bananas!*", och en film om yttrandefrihetens pris.
Ditt betyg
3.3 av 53 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Big Boys Gone Bananas!*
Biopremiär
24 februari 2012
DVD-premiär
4 juli 2012
Språk
Svenska, Engelska
Land
Sverige
Distributör
WG Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

22 februari 2012 | 17:01

Bananuppföljare som saknar det lilla extra

Kampen mellan David och Goliat är klassisk av en bra anledning, och det är ännu bättre när vi får se varianter av den hämtade direkt ut verkliga livet. Men är den kampen tillräcklig för att driva en film, utan att ge det där lilla extra utöver det? Nästan. Bara nästan.

Fredrik Gerttens "Bananas!*" är en uppmärksammad dokumentärfilm från 2009 om den rättsliga kampen mellan bananarbetare i Nicaragua, företrädda av advokaten Juan Dominguez, och bananjätten Dole, med anledning av att fruktbolaget ska ha använt ett giftigt bekämpningsmedel som gjorde arbetarna sterila.

Men det var farligt nära att den filmen aldrig fick se dagens ljus, för i samband med den tänkta världspremiären på filmfestivalen i Los Angeles börjar kampen. Trakasserierna. Gertten och hans producent, filmfestivalen som skulle premiärvisa "Bananas!*", sedermera även de journalister som skriver om uppmärksamheten, alla får brev med påtryckningar från Dole, med aggressiva uppgifter om att filmen är bluff, och det dröjer inte länge förrän Fredrik Gerttens hotas av en potentiellt förödande stämning.

"Big Boy Gone Bananas!*" skildrar dessa händelser.

Och det är kanske det bästa av allt, det häftigaste, att Gertten med partner faktiskt hade bananerna i sig att plocka upp kameran, att efter allt som de gick igenom med första filmen faktiskt göra en till. Okej, med tanke på att "Bananas!*" har visats och Gertten uppenbarligen får prata om den kan man ju ana ungefär åt vilket håll historien rullar, men ändå. Det om något är väl ett gott bevis på hur "Big Boys Gone Bananas!*" trots allt är, när man sitter där med facit framför sig och ändå kan lockas in i händelserna. Ändå kan man känna sig osäker på om Gertten ska få visa eller ens prata om sin film.

Jag säger "trots allt", för även om innehållet har vad som krävs, levereras det på ett oerhört ordinärt vis. Det är dokumentärfilm formulär 1A. Det är inget utöver det vanliga. Nu menar jag inte att det behövs modern actionfilmsklippning av sjukdomsframkallande slag, jag menar inte att det visuella behöver piffas upp till någonting glitterglammigt, jag menar inte att man behöver ha visioner om att vara helt jävla nyskapande inom genren. Jag menar däremot att presentationen blir lite tråkig. Torftig. Det borde gå att göra lite mer.

Då är det tur att historien i sig är fascinerande, stundtals ofattbar, stundtals skrämmande, historia. Doles illaluktande beteende, filmfestivalens förståeliga men fega handlande, Gerttens mod att kämpa så långt han gör, allt det här är ingredienser som gör filmen sevärd, värd att rekommenderas. "Big Boys Gone Bananas!* är bra.

Jag saknar bara det där lilla extra.

| 22 februari 2012 17:01 |