Biet Maya 2014

Äventyr Komedi Familj Animerat
Australien
89 MIN
Engelska
Biet Maya poster

Synopsis

Det lilla biet Maya är busigare än alla andra småbin i kupan och inte speciellt intresserad av att följa alla regler. När bidrottninggelén stjäls från kupan blir Maya misstänkt och ingen tror att hon är oskyldig förutom hennes bästa vän Willy. De båda ger sig av på ett äventyr över den stora ängen för att hitta de verkliga skurkarna, och snart stöter de på både luriga bålgetingar, förvirrade rödmyror, hjälpsamma gräshoppor och illaluktande dyngbaggar.
Ditt betyg
2.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Maya the Bee Movie
Biopremiär
9 oktober 2015
DVD-premiär
8 februari 2016
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

6 oktober 2015 | 14:20

Charmigt för både stora och små

En oemotståndligt gullig och fullständigt oförarglig animerad film som kanske inte direkt underhåller skiten ur mig men som ändå lyckas roa lite lätt mellan varven. Den yngre delen av publiken är däremot helt klart mer entusiastiska och enormt engagerade i det muntra biäventyret som utspelades på duken.
Amy Diamond gör rösten till det modiga lilla biet Maya och hon gör det med den äran. Också de övriga svenska rösterna fungerar fint, även om översättningen på sina håll känns något ansträngd. Men faktiskt så är detta en dubbad barnfilm som jag knappt någon gång tänker på som dubbad och en sådan var det länge sedan jag såg.


”Biet Maya” är en filmatisering efter tv-serien med samma namn från 2012 och båda baseras på den tyska barnboks-förlagan som skrevs av Waldemar Bonsels för över 100 år sedan. Lång tid har gått men berättelsen har åldrats väl och kommer utan tvivel fortfarande gå hem hos de små.

Maya är annorlunda från de övriga bina och hon varken kan eller vill ställa sig i ledet och vara precis som alla andra. Detta ställer såklart till det och hon blir rätt snabbt utslängd från kupan efter order från drottningens rådgivare Surrisurra som också smider andra ondskefulla planer. 

Ut på ängen följer Mayas nya vän Willy och tillsammans trotsar de farorna, men får framförallt nya kompisar och upptäcker att alla andra insekterna inte alls är så farliga som de alltid inbillats att tro.

”Biet Maya” är en mycket trivsam men inte särskilt anmärkningsvärd rulle och historien känns rätt bekant med tanke på alla insekter som i diverse animationer på senare tid tagit plats på duken. Men trots det är detta en väldigt charmig film och tonen genom hela är angenäm, tempot rappt och budskapet väldigt fint och alltid viktigt för våra yngre (och för den delen de äldre med) att få ta del av. Det handlar om vänskap, solidaritet och rädslan för det annorlunda, men till sist också acceptansen av detsamma. Det blir tydligt och så där lite lagom pekpinnigt utan att knäppa någon på näsan.


Visst är storyn stundvis närmast provocerande förutsägbar för någon som sett film i ett antal decennier, men å andra sidan hör inte den personen till den huvudsakliga målgruppen heller så det är förlåtet. Många sidointriger och karaktärer presenteras på vägen och alla får inte så mycket fokus eller egentligt djup, men samtliga har de till sist ändå en tillräckligt stor roll i helheten för att höra hemma i sammanhanget.

”Biet Maya” är en färggrann och väldigt bra film för förskolebarnen och befriad från våldsamheter och dråpliga skämt riktade mot oss, deras föräldrar. Det skulle kunna innebära att den är tråkig för alla över 6 år att se, men faktiskt inte. Mycket värre har jag skådat och även om jag inte kommer minnas detta jättelänge efteråt så var den i all sin enkelhet helt klart sevärd och absolut en film jag gärna vill att mina egna barn ska se.
| 6 oktober 2015 14:20 |