Beyond the Walls (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En hudnära och intim skildring av ett homosexuellt förhållande. "Beyond the Walls" är mörk, och karaktärerna långt ifrån sympatiska, i denna glåmiga euroromantik med realistiska förtecken.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BEYOND THE WALLS

Starkt drama om kärlek med förhinder
#SFF12 - Kan en nyförälskelse överleva ett fängelsestraff? Den frågan ställs – och svaras på – i det här gripande, välspelade om än lite förutsägbara bögdramat som lyckligtvis vägrar fokusera på karaktärernas sexualitet.

Det är en torr klyscha att en bra kärlekshistoria med homokaraktärer likväl skulle kunnat handla om strejta personer. Det stämmer kanske inte på "Brokeback Mountain" eller "Fucking Åmål" men det är absolut fallet med David Lamberts starka debutfilm.

Storyn tar avstamp i bartendern Ilirs (Guillaume Gouix) lägenhet, dit han en kväll släpar med sig dyngrake bargästen Paolo (Matila Malliarakis). Väl nyktra klickar det mellan dem och när Paolos flickvän kastar ut honom flyttar han in hos den lite motvillige Ilir. Allt är frid och fröjd tills Ilir plötsligt haffas av polisen för droginnehav och ett 18 månader långt fängelsestraff sätter det frustrerade parets svajiga känslor på prov.

Till en början påminner filmen om brittiska indiesuccén "Weekend" i sin skildring av hur ett fylleragg utvecklas till något mer, även om den filmens par relation byggde på mer djupodlade dialoger medan Paolo och Ilir fungerar mer som bubbliga tonåringar. När de ställs inför sitt distanserande dilemma blir dock filmen riktigt intressant och gripande. Det blir inte bara en fråga om känslor utan även om maktspel som uppstår i förhållanden och gränserna för hur starka de band man har till varandra är.

Att karaktärerna och deras relation utvecklas åt olika håll under fängelsetiden är ganska uppenbart och vändningarna i storyn är kanske inget som överraskar. Men det är ett hjärtskärande, starkt drama med en lagom dos förlösande humor och välplacerade metaforer. Både regissören och huvudrollsinnehavarna (särskilt Gouix, Malliarakis har en förmåga att stundtals spela över) levererar på stjärnstatusnivå.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler