Beware the Slenderman 2016

Dokumentär Skräck
USA
114 MIN
Engelska
Beware the Slenderman poster

Synopsis

True crime-dokumentär. "Beware the Slenderman" berättar den sanna historien om hur två tolvåriga flickor blev besatta av en skräcklegend online.
Ditt betyg
2.7 av 53 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beware the Slenderman
Digitalpremiär
24 januari 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
HBO
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

24 januari 2017 | 10:00

Inget är läskigare än verkligheten

Det är säkert många som hört talas om fenomenet ”Slenderman” som spridits över internetforum världen över. Den digitala spökhistorien har inspirerat flera skräckfilmer och blivit en sorts modern Boogeyman. HBO:s nya dokumentär undersöker händelserna bakom Slenderman-incidenten i den lilla staden Waukesha i USA, där två unga flickor åtalats för mordförsök på sin bästa vän, övertygade om att Slenderman själv tvingat dem att utföra dådet. Dokumentären visar internets baksida och lyckas skapa en obehagskänsla som ingen av skräckfilmerna om fenomenet ens kommit i närheten av.
Vad barn gör när de är oövervakade har länge varit ett orosmoment för föräldrar världen över. När internet kom förstärktes detta ytterligare, internet tillför en oändlig frihet som innebär ännu mindre kontroll över barnen. De kan i princip göra vad de vill och se vad som helst, barnvänliga inställningar på TV:n är som bortblåsta. Men är inte denna rädsla något överdriven? Vad är egentligen det värsta som kan hända? Svaret på den frågan får vi i HBO:s nya dokumentär.

Morgan och Anissa är två 12-åriga flickor som bor i den lilla staden Waukesha, utanför Milwaukee i USA. De lever båda ett vanligt liv och går i skolan tillsammans med bästa kompisen Bella. Förutom att alla tre har något svårt att få vänner, verkar de vara som vilka andra barn som helst. Men när föräldrarna inte tittar har Morgan och Anissa utvecklat ett udda intresse. De besöker regelbundet internetforumet Creepypasta Wiki och läser om Slenderman. Slenderman är huvudpersonen i en mängd spökhistorier som skapats i olika digitala forum och inspirerat läskiga YouTube-klipp, korta berättelser och skräckfilmer världen över. Den obehagliga figuren har trollbundit de två flickorna, som pratar om honom som om han funnits på riktigt.

Morgan och Anissa blir övertygade om att Slenderman kräver ett offer från dem, annars kommer deras familjer råka illa ut. För att klara sig planerar de noga hur de ska kunna mörda bästa vännen Bella. De tar ut henne till skogen där de knivhugger henne 19 gånger. Efter dådet flyr de in i skogen, där de är övertygade om att Slenderman väntar för att välkomna dem till sitt hem, som hans eviga tjänare.

Handlingen är som hämtad ur en skräckfilm, man kan knappt tro att det är sant. Att historien är verklig gör att filmen blir läskigare än vad man förväntar sig av en dokumentärfilm.

Filmen visar långa sekvenser med Morgan och Anissas familjer, vilket till en början kan kännas lite långtråkigt. Det är ju Slenderman-fenomenet som är intressant, i alla fall för en gammal skräckfantast som mig själv. Men efter ett tag blir dessa scener intressanta. Till skillnad från många andra dokumentärer som centrerar kring ett brott, vill denna inte demonisera brottslingarna men heller inte förklara dem oskyldiga. Bilden som växer fram av Morgan och Anissa är istället ett nyanserat porträtt av två flickor som, trots en vanlig uppväxt, långsamt utvecklas till mördare.

Det mest obehagliga med filmen är detaljerna kring barnens växande intresse för Slenderman. Likt en riktig skräckfilm får vi se obehagliga teckningar av barnen tillsammans med figuren, som skulle kunna vara hämtade direkt ur "Children of the Corn". Förutom att vara skrämmande i sig, ger de en sorts validering till detta överanvända skräckfilmsknep. Man får även se ett urval av YouTube-klipp som barnen har tittat på, som skulle kunna få den mest liberala föräldern att skrika på hjälp.

"Beware the Slenderman" är en dokumentär som genom skickligt berättande lyckas skapa en skrämmande känsla som stegrar under filmens gång, och som får flera moderna skräckfilmer att blekna i jämförelse. 
| 24 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Beware the Slenderman