Becoming Chaz 2011

Dokumentär Biografi
USA
80 MIN
Engelska
Becoming Chaz poster

Synopsis

Chaz är inte bara känd som sakförare för Amerikas könsöverskridare, han råkar även vara Chers och Sonny Bonos son. I denna nakna dokumentär skildrar filmskaparna Chazs vardag där stora problem blandas med smulor av lycka. Flugan-på-väggensekvenser blandas med intervjuer där Cher öppenhjärtat berättar om hennes svårigheter med sonens förvandling.
Ditt betyg
2.5 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Becoming Chaz
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

16 november 2011 | 16:01

Spretigt men intressant

#SFF11 - Att Chastity Bono, dotter till Sonny & Cher, skulle byta kön blev inte oväntat förstasidesstoff i helylle USA. I den här dokumentären får vi följa bröstoperationen, hormonbehandlingarna och hur de påverkar Chaz och inte minst sagt flickvännens vardag. Det är lite spretigt och moraliserande men ändå intressant och sevärt.

Vid filmens början förbereder sig Chastity inför den kommande operationen där hon ska operera bort brösten och påbörja hormonbehandling för att kunna bli man. Hon har fullt stöd från flickvännen Jennifer och sin familj (även om den kända modern är smått skeptisk).

Vi får sedan följa vad förvandlingen innebär för Chaz, f.d. Chastity, vars vardag och beteende får en rejäl makeover. Det är intressant att se hur det manliga beteendet sakta uppstiger och hur det påverkar hans och Jennys förhållande. Det är främst en film om dem och deras kärlek, och det är rörande att se framför allt Jenny smått omtumlad försöker hantera och acceptera den smått turbulenta omställningen.

Det är även en del fokus på press och media som ganska rättfärdigt kan man tycka målas upp som hetsiga, blodtörstiga skvallerkärringar. Tyvärr fegar man ur lite när man petar på den känsliga relationen mellan Chaz och mamman Cher, vars medverkan begränsas till en politiskt korrekt solointervju och ännu mer korrekt klipp från David Letterman.

För de oförstående eller icke insatta finns här en väldigt relevant och naken bild av hur något som kan tyckas vara onaturligt ändå är så självklart och odramatiskt. Det finns även en fantastiskt sidohistoria om en väninna till Chaz som startat ett daghem för barn som vantrivs i sina biologiska kroppar (även om hormonpratet är högst ifrågasättbart). Det är fint men det blir för mycket välsignad kärlek och för lite kritiskt granskande. Högst intressant ändå.

| 16 november 2011 16:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Becoming Chaz
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu