Beck – Utom rimligt tvivel 2020

Deckare Thriller
Sverige
89 MIN
Svenska
Beck – Utom rimligt tvivel poster

Synopsis

Under ett ingripande görs ett makabert fynd i bakluckan på en bil och Beck-gruppen hamnar snabbt i skottlinjen för en tillsynes kallblodig mördare. Men saker är inte vad de verkar. Gruppen blir föremål för en påfrestande internutredning och Oskar hamnar i ett riktigt svårt dilemma. Det blir Alex uppgift att lösa en både ovanligt och ofattbart grym mordgåta medan Beck-gruppen riskerar att falla samman inifrån.
Ditt betyg
2.7 av 54 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

27 november 2020 | 11:30

Längesen en Beckfilm var så här spännande

Ett obehagligt fynd och en inlåst kvinna sätter tonen för en av de vassare Beckfilmerna på senare år. Mysstämningen är som bortblåst. Nu blir det mörkt, blodigt och spännande. En thriller värd namnet.
Steinar har lämnat polishuset, och jag gissar att han plockade med sig varenda kanelbulle som fanns kvar. För nu är det slutfikat, och mysfaktorn från förra filmen "Beck - Undercover" är som bortblåst.

En mörkare stämning ligger över "Beck - Utom rimligt tvivel" vilket jag iallafall uppskattar. Här finns en nerv och spänning som de här filmerna har saknat på sistone. Tonen sätts redan i de inledande scenerna, där en kvinna hålls fastspänd på en säng i ett mörkt rum. Sedan flyttas fokus till ett mycket obehagligt fynd i bakluckan på en bil - lyckligtvis besparas vi de grafiska detaljerna, men om du inte tål själva tanken på döda spädbarn, ska du nog välja en annan film till fredagsmyset.

Manuset av Veronica Zacco ("Bron", "Top Dog") matar på med flera pusselbitar, som inte vill passa ihop hur mycket man än vrider och vänder på dem. Ledtrådarna leder ingenvart. Förhören ger inget. Frustrationen håller mitt intresse på topp. Som tittare vet man snäppet mer än poliserna, men att gissa vart det hela är på väg visar sig omöjligt. Fler överraskningar och tragedier avslöjas under filmens gång. Till slut knyts även denna säck ihop på ett tillfredsställande vis, men inte utan några brutala och blodiga inslag.

Medan Beck och hans team famlar i blindo, får vi också tillfälle att lära känna nykomlingen närmare. Martin Wallströms Josef plockades in för att fylla Steinars plats, men känns mer som Gunvald junior - en snut som följer sina instinkter snarare än regelboken, vilket lätt leder till konflikter. Den temperamentsfulle polisen hamnar snabbt i fokus för en internutredning.

Josef har på kort tid blivit en intressant rollfigur att följa, och adderar välbehövlig ny energi till teamet och filmserien. Han verkar ha en bromance på gång med Oskar (Måns Nathanaelson), och får också dela många scener med Alex (Jennie Silfverhjelm). Deras oförutsägbara kemi gör att man aldrig riktigt vet om de ska börja bråka, eller kanske hångla.

Peter Habers åldrande kommissarie har visserligen inte bidragit med något vettigt på många år, mer än att hålla ihop gruppen och låna ut sitt efternamn till denna ständigt populära deckar-franchise. Men frågan är om vi nu på allvar närmar oss slutet på en era? I den här filmen får tittarna en anledning att börja oroa sig för Martin Becks hälsa och välmående. Och vilken cliffhanger sen...

"Beck - Utom rimligt tvivel" får premiär 4 december på C More. Nästa del, "Beck - Döden i Samarra", släpps på nyårsdagen.
 
| 27 november 2020 11:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Ganska mörk och obehaglig, men utan den action eller humor som fanns när Gunvald eller norrmannen var med. Alexandra är bra i sin roll men det är fortfarande orimligt att en så inkompetent polis som Oskar får fortsätta i gruppen. Han kan vara trafikpolis eller liknande. 2+/5 (5/10)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu