Beast 2022

Beast poster

Synopsis

Thriller om en pappa och hans två tonårsdöttrar som blir jagade av ett massivt, vildsint lejon som vill bevisa att savannen bara har ett topprovdjur.
Ditt betyg
2.6 av 29 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beast
Biopremiär
12 augusti 2022
DVD-premiär
2 januari 2023
Digitalpremiär
12 december 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

13 augusti 2022 | 13:00

Spännande och sevärd safarirulle

”Beast” är en föga överraskande, men ändå ovanligt underhållande safariaction som övertygar framförallt med sina snygga tekniska lösningar. Det är dessutom riktigt spännande och hela tiden välspelat, även om manuset känns ungefär lika nyanserat som ett blötlagt rispapper.
Idris Elba spelar Dr Nate som efter sin frus död åker till hennes hembygd i Sydafrika med sina två tonårsdöttrar Mere och Nora (Iyana Halley, Leah Jeffries). Sorgen och saknaden är tydligt närvarande hos dem alla, liksom är hoppet om att de genom resan ska kunna komma varandra lite närmare. En tripp på savannen bland vilda djur och ostyrig natur, känns kanske för vissa som ett fint sätt att bonda, men är ungefär lika farligt som det låter. Snart upptäcker de också exakt hur hotfull tillvaron kan bli, när de börjar jagas av en hämndlysten best.
 
”Beast” är regisserad av isländske Baltasar Kormákur som tidigare gjort bland annat ”Everest” (2015). Även här visar han på förmåga att skapa stor dramatik, snygga cgi-effekter och trovärdiga actionladdade sekvens, även om mycket annat tyvärr förblir väl platt. Manuset av Ryan Engle efter en historia av Jaime Primak Sullivan, är förvisso välskrivet, men väldigt förutsägbart och karaktärsskildringarna knappast djuplodande. Ändå fastnar man som åskådare och engagerar sig i det man ser, mycket tack vare den lilla, samspelta ensemblen, som förutom nämnda trio backas upp av en alltid sevärd Sharlto Copley.
 
Fotot sveper över de magiska sandfärgade miljöerna, vilket är visuellt tilltalande, men kanske inte i sig särskilt uppseendeväckande. Dock blir det riktigt häftigt när kameran, med ett sömlöst flyt hakar på karaktärerna och följer dem i ofta riktigt långa tagningar. Det blir nästan som att spela ett tv-spel, vilket ökar spänningen och känslan av närvaro.
 
I övrigt är som sagt intrigen rätt tunn. Detta är i huvudsak en film om en familj som blir jagad av ett bestialiskt vilddjur på främmande mark. Men även om filmen inte slår på stora djungeltrumman med sina budskap, så är den tydlig i sitt ställningstagande när den pekar på tjuvjägarna som de riktiga besten. Och trots att ingen egentlig utveckling sker med någon av karaktärerna, lossnar det med tiden i de ansträngda relationerna. Vilket räcker väl för att det stundvis ska vattnas i mina ögonvrår och fladdra till i hjärtegropen.
 
”Beast” är en absolut sevärd thriller i stil med klassiker som ”Hajen” (1975) och ”Orca” (1977). Detta är en riktigt schysst matinéfilm, perfekt för familjen med yngre tonårsbarn, som kommer älska den. Det finns några härliga jump scares och filmen är lite skrämmande ibland, fast aldrig direkt otäckt. Förvänta er inget filmiskt mästerverk, men se ändå denna, för det snygga fotot, tjusiga effekterna och den urläckra slutfighten, som för tankarna, inte alls osökt, till en viss gastkramande scen i ”The Revenant”.
| 13 augusti 2022 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
En ganska svag och ospännande rulle med få skådisar inte inte så bra specialeffekter. En produkt av pandemin.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu