Barneys många liv 2011

Drama Komedi
Kanada
128 MIN
Engelska
Barneys många liv poster

Synopsis

Filmen växlar osynligt mellan Barneys livs bästa och värsta ögonblick; som vuxen kvinnojägare i Montreal och hans uppväxt i 70-talets Italien. Hans jakt på trygghet i allehanda äktenskap och framgång i sitt yrke. Han gifter sig tre gånger: Hans första fru, Clara , är en instabil hippie, hans andra, Mrs P, är en charmig överklasstjej och hans tredje är Miriam, hans livs kärlek. Barneys pappa ger honom en revolver som bröllopspresent, något som oundvikligen får ödesdigra konsekvenser.
Ditt betyg
3.2 av 71 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Barney's Version
Biopremiär
1 juli 2011
DVD-premiär
30 november 2011
Språk
Engelska
Land
Kanada
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

30 juni 2011 | 17:20

Skruvad relationsdramatik

Paul Giamatti gör sitt livs roll som den charmiga men samtidigt odrägliga Barney. Berättelsen om honom rymmer många bisarra händelser och fina ögonblick, utan att någonsin bli för mycket. "Barneys många liv" charmar sin publik med mixen av humor, svart sådan i många fall, och allvar.

Filmen bygger på den prisbelönta romanen "Barney's Version" och vi får följa Barney Panofsky från sjuttiotalets Italien till nutidens New York, en resa som innehåller tre äktenskap och förvandlingen från en hippiekille till en grinig gammal gubbe. Första äktenskapet är med den ständigt otrogna Clara, det andra frun är en prat- och shoppingglad rikemansdotter och det tredje äktenskap är med den vackra Miriam, som Barney faller pladask för. Det är inte kronologisk ordning på historien, utan vi kastas fram och tillbaka mellan den cyniska gubben som super sig för full och händelserna i hans tidigare liv som fick honom att bli den han blev.

Paul Giamatti fungerar riktigt bra i både rollen som äldre dysterkvist och som den unga idealisten med stort hjärta. Att han vann en Golden Globe för sin insats är inte ett dugg förvånande. Han har sällskap av flera skickliga skådespelare som levererar enligt regelboken, om det nu finns en sådan. Dustin Hoffman spelar Barneys pappa, som är omåttligt glad i alkohol och unga kvinnor, medan Minnie Driver ger oss en hysterisk galenpanna som fru nummer två.

På något sätt lyckas Barney förtrolla oss alla. Trots hans många osympatiska drag bryr man sig verkligen om vad som händer med honom. Till stor del beror det på att det finns något hos honom som de flesta skulle kunna känna igen sig i. Han är en människa av kött och blod och hans känslor är äkta, vare sig det är kärlek vid första ögonkastet eller illvilja mot den stora kärlekens nya man.

Relationer av alla de slag är temat för "Barneys många liv". Dels har vi de många kärleksrelationerna, som är lika komplicerade som i verkliga livet. Sedan har vi relationen mellan fader och son, som för en gångs skull inte är särskilt problematisk, vilket är allt för vanligt på film. De har samma goda och dåliga sidor och de älskar varandra så mycket att det är svårt att inte bli rörd. Vänskapsrelationer, på gott och ont, har också en stor del i filmen.

Som ni hör är det mycket som är inklämt i berättelsen, men så har han ju också haft rätt många liv den där Barney. Det mesta knyts ihop på ett bra sätt, men det finns även en mordhistoria, som hamnar lite vid sidan av och egentligen är rätt onödig. För den som gillar relationsdramer med varm och dräpande humor sitter dock "Barneys många liv" som gjuten. Är man mottaglig för det kan det bli läge för både skratt och gråt.

| 30 juni 2011 17:20 |