Bangkok Dangerous 2008

Bangkok Dangerous poster

Synopsis

Kong och Joe är två yrkesmördare i Bangkok. Kong är döv och stum sen han var liten och utför sitt blodiga arbete tyst och känslokallt - en opersonlig hämnd på världen. Kong möter Fon och upplever för första gången en värme och närhet som ger honom hopp om förändring. Nu tvingas han välja mellan hans känslobefriade existens som mördare och chansen att leva sig in i ett förhållande och ett samhälle han aldrig trott kunna uppleva.
Ditt betyg
2.1 av 330 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bangkok Dangerous
Biopremiär
26 september 2008
DVD-premiär
7 januari 2009
Språk
Engelska , Thai
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lina Jokelainen

1 januari 2008 | 00:00

Hyggligt spännande trots en träig Cage

Behöver vi verkligen en till historia om en lönnmördare som plötsligt utvecklar ett samvete eftersom hans gärningar hunnit ikapp honom? Nej, inte direkt, men ”Bangkok Dangerous” är hyggligt spännande trots en del pinsamheter och en träig Nicolas Cage.

Lönnmördaren Joe (Nicolas Cage) planerar att hänga in handskarna. Innan sitt sorti ska han dock utföra ett sista uppdrag i Bangkok. Han har fyra till synes enkla yrkesregler som han följer:

1. Don’t ask any questions.

2. Don’t take an interest in people outside of work.

3. There is no right or wrong.

4. Know when to get out and walk away rich.

Naturligtvis lyckas han bryta mot samtliga innan filmen är slut eftersom han själv börjar lägga krokben för sin egen ”ställ inga frågor, gör bara ditt jobb”-mentalitet.

Regissörerna Oxide Pang Chun och Danny Pang har här gjort en Hollywood-remake på sin egen film från 1999 med samma namn. Jag har tyvärr inte sett originalet, men jag hoppas innerligt att huvudrollsinnehavaren i den känns mer given för rollen än vad Nicolas Cage gör. Att man har valt Cage till att gestalta denna hårda actionkaraktär går nästan över mitt förstånd. Med sin patenterade plågade uppsyn och släpiga röst får han mig att vilja stänga igen butiken för gott och gå och lägga mig. A lean, mean, killing machine är det sista han ger intryck av att vara, än mindre en som plågas av en inre konflikt.

Det är som om någon tryckt på en slow motion-knapp som bara påverkar Cage, men dessvärre sölar han med sin osmidighet även ner filmens energi och intensivitet. Nu ska man kanske inte leta efter innerlighet i denna film i alltför stor utsträckning, men jag blir heller inte särskilt upphetsad av vare sig den spirande kärlekshistorien mellan Cage och den döva flickan Fon eller Cages relation till sin mellanhand Kong, som han beslutar sig för att bli mentor åt. Snarare är det så att jag inte alls förstår var dessa önskningar att komma nära sina medmänniskor kommer ifrån och det hela känns fånigt och missplacerat.

Men just när man tror att det inte kan bli segare och töntigare gaskar filmen faktiskt upp sig och andra hälften är stundtals både sevärd och medryckande. Jag sitter inte direkt som på nålar, men ibland går det riktigt rått till och upplösningen höjer betyget ytterligare ett snäpp.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bangkok Dangerous
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu