Bakal Boys 2009

93 MIN
Bakal Boys poster

Synopsis

Bröderna Utoy och Bengkong lever i Basescos kåkstad vid Manilas strand där de tvingas dyka efter metallskrot i det förorenade havet för att rädda föräldrarna från total fattigdom. En human bild av det hårda livet i tillvarons utkanter där död och barnarbete tillhör vardagen. Filmen är helt verklighetsbaserad, och har flera lokala gatubarn i rollerna.
Ditt betyg
2.7 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bakal Boys
Biopremiär
1 november 2009
Längd

Recensent

Lisa Olsson

25 november 2009 | 12:54

Kärleksfull skildring av kåkstadsbarn

"Bakal Boys" betyder ungefär metallpojkarna och är en fin skildring av några av Manilas kåkstadspojkar som dyker efter metallskrot för att tjäna lite pengar till sina familjer. En farlig sysselsättning som ibland kräver sina offer.

 I centrum står Utoy och hans kompis Bungal. Pojkarna spelas inte av tränade skådespelare utan av riktiga "Bakal Boys" för att få det så verklighetstroget som möjligt. Det lyckas väl och känns emellanåt nästan dokumentärt.

"Bakal Boys" är mitt i allt elände en film om hopp och då särskilt symboliserat av den lilla solstrålen Utoy. Det hårda och farliga arbetat att dyka efter metall blandas upp med deras livsglädje över att få bada och leka. Livsglädjen verkar dock försvinna ju äldre barnen blir. De blir lurade på pengar och deras föräldrar tvingas till att sälja sina organ för att överleva. På andra sidan vattnet från kåkstaden ser man Manilas höghus, så nära men ändå så långt borta.

Jag gillar särskilt undervattensbilderna i "Bakal Boys" som är väldigt verklighetstrogna. Man inser hur svårt det är att hitta metallskrot när sikten inte ens är en meter. Regissören låter oss se det barnen ser och det är effektfullt. Det är en kärleksfull och lågmäld skildring av dessa barn.

| 25 november 2009 12:54 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bakal Boys
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu