Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Kjell Bergqvist och Michael Segerström spelar radarparet Åsa-Nisse och Klabbarparn, som nu gör Knohult osäkert igen. Eulalia är trött på sin Nisse som ägnar sig åt uppfinningar eller tjuvjakt och beordrar honom att laga vattenpumpen. Men upp kommer olja i stället för vatten, och hela Knohult har chansen att bli förmöget! Snart vill skumma skånska oljemagnater ha sin del av kakan. Knohult utropar sig nu till republik, där invånarna tänker bjuda tappert motstånd.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ÅSA-NISSE - WäLKOM TO KNOHULT

Sketchartad storsatsning
Efter 30 år återupplivas en institution inom svensk film – Åsa-Nisse. Här har det storsatsats, det märks både i rollistan och i bild, men håller det hela vägen hem för den småländske uppfinnaren i Knohult?

Åsa-Nisse på vita duken har alltid varit en kontroversiell figur. Mellan 1949 och 1968 gjordes ett 20-tal Åsa-Nisse-filmer med John Elfström i rollen som den småländske uppfinnaren och tjuvjägaren. Filmerna med namn som "Åsa-Nisse på jaktstigen", "Åsa-Nisse i raketform" och "Åsa-Nisse i popform" drog publik men ansågs dåliga av recensenterna som kunde tävla om att vara elaka i sina omdömen. Efter "Åsa-Nisse flyger i luften" 1956 skrevs till exempel en recension på endast tre ord i Expressen: Far i frid. När SVT köpte visningsrätterna till de två första Åsa-Nisse-filmerna anmälde Svenska Filminstitutets chef Harry Schein sändningsplanen för Radionämnden eftersom han ansåg att filmerna stred mot bestämmelserna om "god underhållning".

Det vilar alltså en sorts dålig karma över Åsa-Nisse på film och att återuppliva honom efter mer än 30 år innebär ett visst mod, eller dumdristighet. Det är bokstavligen att jobba i motvind eller uppförsbacke. Därför verkar strategin vara att satsa hårt och stort. Henrik Dorsin har kallats in för att skriva manus, Camilla Thulin står för kostymen och hela svenska komikereliten agerar i biroller bredvid tungviktarnamn som Kjell Bergqvist, Ann Petrén och Johan Rabaeus i huvudrollerna. Det är dessutom fint plåtat och i bra miljöer.

Historien är enkel, Åsa-Nisse och Klabbarparn roar sig hellre med sina uppfinningar och tjuvjakt än att fixa vattenpumpen hemma på åsen. Till slut ger han med sig efter frun Eulalias tjat och bygger en sjuhelsickes pump som helt missar målet med vattnet bara för att träffa en oljekälla. Åsa-Nisse sitter bokstavligen på en guldgruva och han är inte sen att dela med sig till resten av Knohult. När svenska regeringen och bolaget Skånsk petroleum får nys om oljefyndigheterna vill de också ha sin bit av kakan, vilket leder till att Knohult utropar sig till republik komplett med Åsa-Nisse som president.

Så, går storsatsningen hem? Låt mig säga så här, Åsa-Nisse slår Göta Kanal 2 och 3 med lätthet. Därmed inte sagt att det är en bra film. Då Dorsin skrivit manus får filmen ibland samma märkliga stämning som hans TV-serie Grotesco vilket blandas med spoof-filmernas kännetecken, a la "Nakna pistolen" och "Scary Movie", med ordvitsar i bild och absurda situationer. Men berättelsen blir därför också mer som en samling sketcher staplade på varandra, snarare än en långfilm.

Det största problemet är dock att det är för lite av Åsa-Nisse. Han är mer som en bifigur i sin egen film och stackars Klabbarparn ser vi ännu mindre av. Den som syns mest är faktiskt Johan Glans i rollen som filmens bad guy Mårten Dagelid. Det är han som försöker lägga vantarna på Åsa-Nisses oljekälla och det är han som får agera mest och har flest scener. Henrik Dorsin som hemvärnare har också stort utrymme, liksom Maria Lundqvist statsminister.

Det som ändå drar upp betyget från en 3-ords recension är att här finns små roliga saker, som ett styrelsemöte på Skånsk petroleum där alla pratar obegriplig skånska, ett sångnummer som är originellt och roligt, eller Johan Rabaeus som handlaren Sjökvistarn. Men det är inget som bygger en hel film och Harry Schein, han kanske hade rätt ändå.

Henrik Emilson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Film
Jösses vilken rövhål till film! Jag har inte sett de tidigare Åsa-Nisse men chanserna för att jag ska ta en titt på de är rätt låga efter detta bedrövliga spektakel. Humorn och skämten faller plattare än en pannkaka till marken och manuset är så fullt med floskler att jag knappt kan fatta det.

 Det kanske låter illa men det var som värst för mig när de började leka Star Wars och så när stridsflygplanet från Usas regering dök upp som jag ville riva av mig allt mitt hår. Jag kan inte rekommendera detta till någon. Att det kommer ytterligare en till del är ju bara bedrövligt, var är svensk filmindustri på väg liksom? 

Nej det blir en fet nolla.
Filmrullen
Nja, den här filmen har visserligen sina ljusa stunder, men de är tyvärr få och hela historien kantas av dåliga påfund. Vissa gester hos skådespelarna går hem, men jag tror nog att jag föredrar de gamla hederliga filmerna med John Elfström. Efter att ha sett den här får man ett viss sug av att se dem. Så det blir en tvåa här, som från många andra.
Blixt
Så fruktansvärt dålig denna film var. Den gick över gränsen där en film är dålig och övergår till att bli så dålig att den blir bra. Den fortsatte även förbi gränsen där en film är så dålig att den är för dålig för att bli rolig. :p

Jag älskar de gamla Åsa-Nisse filmerna och har samlat på mig så gott som alla på DVD:er. Därför hade jag hoppats på att en återuppfunnen version skulle kunna underhålla. Framförallt då Kjell Bergqvist är en av de mest lysande svenska skådespelarna just nu. Men tyvärr. 1/5.
Visa fler (30)

Veckans populära filmer

Visa fler