Appaloosa 2008

Action Drama Västern
USA
115 MIN
Engelska
Appaloosa poster

Synopsis

1882, New Mexico. Sheriffen Virgil Cole och hans vicesheriff Everett Hitch är kända för att bevara friden i de laglösa städerna. I gruvsamhället Appaloosa har den hänsynslösa ranchägaren Randall Bragg låtit sitt kriminella gäng ta över helt och hållet. När Appaloosas sheriff mördas kallblodigt anlitar man Cole och Hitch. När de två försöker skapa ordning, möter de Allison French, en provocerande nykomling vars okonventionella sätt hotar att sabotera allt mellan de två lagens män.
Ditt betyg
2.9 av 188 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Appaloosa
DVD-premiär
27 maj 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

27 maj 2009 | 00:28

Gammal hederlig western

Clintan och Kevin Kostner är två klassiska machoskådisar som båda regisserat egna westernrullar. När det nu blir hårdingen Ed Harris tur att visa att cowboys och indianer inte bara är en lek för småpojkar tar han genren tillbaka till Howard Hawks och John Fords tid och berör odödliga ämnen som heder och manlig vänskap. Mortensson och Harris briljerar men för att rädda utrotningshotad genre krävs det mer.

Efter att ha spelat bitter fiende med Viggo Mortensen i David Cronenbergs fantastiska "A History of Violence" vänder Ed Harris på rollerna i sin andra film som regissör, "Appaloosa" där de båda spelar oskiljaktiga vapenbröder som tjänar sitt levebröd genom att rida från stad till stad och skipa rättvisa för pengar.

I den lilla hålan "Appaloosa" dansar alla efter den rike markägaren Randall Braggs (Jeremy Irons) pipa. Efter att sheriffen "försvunnit" som följd av ett besök på Braggs mark kan Bragg och hans gäng ostört tömma saloonen på whiskey och ta för sig av allt som stan har att erbjuda utan att betala för sig. Stadens överhuvuden börjar snart tröttna på situationen och kallar in den omtalade pistolmannen Virgil Cole (Ed Harris) och hans följeslagare Everett Hitch (Viggo Mortensen) för att rensa gatorna, eller snarare gatan på slödder.

Cole och Hitch är två luttrade män som ridit med varandra sen urminnes tider, deras snabba triggerfingers har räddat dem många gånger och likt tidigare filmikoner med liknande yrkesbanor är de män av få ord som kan föra hela samtal genom blickar och korta fraser. Det är här filmens finurliga humor kommer in, då Cole - när han väl öppnar munnen får kämpa med att krydda sitt begränsade vokabulär med flerstaviga ord vilket ofta leder till att han tvingas rådfråga Everett mitt under pågående mening om vilket ord det är han famlar efter. I spända sammandrabbningar med den vältalige skurken Bragg blir hans begränsade ordförråd följdaktigen något av ett handikapp.

Mortensens och Harris kemi, samt duons vänskap och tysta lojalitet är historiens verkliga kärna. Inget verkar kunna komma emellan dem,tills Allison French (Renée Zellweger), kliver av tåget i stan. Hon är en pianospelande förförisk änka klädd i hela, rena stadsklänningar och till skillnad mot stans andra kvinnor är hon inte prostituerad. Virgil som själv sagt att "känslor dödar en" faller pladask för den lättfotade Allie, ovetandes om att han trillar i en emotionell fälla som riskerar att leda honom in i ett dödligt triangeldrama då Allie ständigt söker sig till nya alfahanar.

För det är lite så det funkar i Vilda Västern, kvinnor betyder trubbel och kärlek kan aldrig övervinna manlig vänskap. Viggo Mortenson är som vanligt strålande, här i höga stövlar och bred mustasch som Coles trogne följeslagare, ständigt bärandes på en stadig hagelbössa. På andra sidan lagen finns Jeremy Irons luriga antagonist som förkroppsligar den där härliga skurkaktigheten som känns igen från Sergio Leones filmer, man kan undra varför vi inte sett honom göra western tidigare. 

"Appaloosa" är en välgjord, men ganska anonym westernrulle. Trots att den saknar "Jesse James" visuella skärpa och den täta spänningen från "3:10 To Yuma", så är Ed Harris traditionella western ett snyggt lyft på cowboyhatten till klassiker som "Rio Bravo" och "My Darling Clementine" och till en tid då allt en man hade var hans ord, hans heder och hans pistol. "Appaloosa" lär knappast omdefiniera genren eller plocka hem några Oscars, men den underhåller för stunden - innan minnet av den blåser bort likt en torr marklöpare över steppen.

| 27 maj 2009 00:28 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Appaloosa
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu