Another Happy Day (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett bröllop i hennes föräldrars hem i Annapolis kastar in den spända Lynn i famnen på sin pillerknaprande och nedsättande familj. Det är Lynns sons bröllop, som hon förlorade vårdanden om efter hennes bittra skilsmässa. Men de tre av hennes barn hon fick uppfostra uppvisar alla en mängd olika störningar såsom att skära sig själva och drogmissbruk, något som Lynns syster och mor både retar och beskyller henne för.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ANOTHER HAPPY DAY

Känslomässig overload
#SFF11 - 25-årige regidebutanten Sam Levinson spar varken på tårar, träffsäker dialog eller svart humor i "Another Happy Day", historien om hur ett bröllop samlar - men också krossar - en trasig, problemtyngd familj.

Likt orkanerna i "Den perfekta stormen" drabbar medlemmarna i den stora tjocka släkten samman i mormors lanthus i Annapolis, där Lynns äldste son ska gifta sig. Känslomässigt instabila Lynn får mer än vad hon kan hantera, när hon förutom sina egna två söner - storebrorsan en pillerknaprare med Tourettes syndrom, lilebrorsan har lätt asperger och en videokamera som inte visar någon nåd - också måste ta itu med sin döende far, sin stränga mor, sina hånfullt skvallrande systrar, en oförstående exmake och hans ragata till fru, samt en självmordsbenägen dotter. 

Ett färgstarkt persongalleri, minst sagt, med en rollista som borde väcka avund hos de flesta regissörer. Starkast skiner en lagom sliten Ellen Barkin i en krävande huvudroll, Ezra Miller är otäckt bra som den ständigt fientlige mellansonen, och Demi Moore gör en klockren hagga som man bara älskar att hata. Regissören är framför allt generös mot de kvinnliga rollerna, som får stora, yviga känslor och gester att arbeta med. Något som påminner om en del mer kända filmer av François Ozon eller Pedro Almodóvar

Som nackdel bör samtidigt nämnas att kompetenta stjärnor som Thomas Haden Church, Ellen Burstyn eller Kate Bosworth sällan blir mer än platta,  om än lika välspelade, biroller. Men det är allt som allt en sjukt imponerande debut, om man tar i beräkning att Sam Levinson, blott 25 år, regidebuterar och har skrivit det prisvinnande manuset helt själv. En observant ung man som borde ha framtiden för sig, efter en såhär träffsäker och mångbottnad första film. 

Jag undrar samtidigt om Levinson inte tar i lite för mycket. Den två timmar långa känslokarusellen lämnar mig alldeles omtumlad och färdig. Det saknas en känsla av värme och hopp i den här familjebilden, vi matas på med en total overload av hemskheter som, utan de jämna doserna av svart humor, hade lätt blivit för mycket att hantera. Ett råd att följa för kommande projekt kunde vara att "less is more". 

Men gärna mer av Demi Moore.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Jedi.Smilla
Gregor Brecknäsa, jag håller Inte med dig, inte ett dugg faktiskt. Visst den är lite grötig emellanåt och ja kanske överdramatiseras men den HAR ett Budkap. Ett budskap som enligt mig kommer fram och sätter klorna i en. Jag satte först en 3:a men ändrade till en 4:a.
tobiasekvall
Rachel Getting Married menade jag förstås.
tobiasekvall
Ellen Barkin spelade över å det grövsta, Ezra Millers karaktär blev aldrig mer än en parodi på den cyniska tonåringen och den ständiga överdramatiken var enkom pinsam. Ett haveri av människor som är fula när de gråter och ett desperat försök att framkalla känslor som man inte förstår varför de finns där. Kate Bosworth gör en tvärusel prestation som deprimerad rakbladsfetischist. I det stora hela liknar det mer parodi än dramatik. Dessutom kan man ju ana att regissörens farsa drog i en del trådar för att överhuvudtaget kunna knyta åt sig producenter och skådisar till denna katastrof till film. Ett bättre förslag är att se Rachel at the Wedding istället, en film som vet hur man får fram känslor utan att tvinga skådisarna att ständigt göra fula grimascher i kombination med fejkade tårar.

Veckans populära filmer

Visa fler