Another Happy Day 2011

Drama
USA
118 MIN
Engelska
Another Happy Day poster

Synopsis

Ett bröllop i hennes föräldrars hem i Annapolis kastar in den spända Lynn i famnen på sin pillerknaprande och nedlåtande familj. Det är Lynns sons bröllop, som hon förlorade vårdanden om efter sin bittra skilsmässa. Men de tre av hennes barn hon fick uppfostra uppvisar alla en mängd olika störningar såsom att skära sig själva och drogmissbruk, något som Lynns syster och mor både retar och beskyller henne för.
Ditt betyg
2.6 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Another Happy Day
DVD-premiär
18 april 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

15 april 2012 | 12:01

Känslomässig overload

#SFF11 - 25-årige regidebutanten Sam Levinson spar varken på tårar, träffsäker dialog eller svart humor i "Another Happy Day", historien om hur ett bröllop samlar - men också krossar - en trasig, problemtyngd familj.

Likt orkanerna i "Den perfekta stormen" drabbar medlemmarna i den stora tjocka släkten samman i mormors lanthus i Annapolis, där Lynns äldste son ska gifta sig. Känslomässigt instabila Lynn får mer än vad hon kan hantera, när hon förutom sina egna två söner - storebrorsan en pillerknaprare med Tourettes syndrom, lilebrorsan har lätt asperger och en videokamera som inte visar någon nåd - också måste ta itu med sin döende far, sin stränga mor, sina hånfullt skvallrande systrar, en oförstående exmake och hans ragata till fru, samt en självmordsbenägen dotter. 

Ett färgstarkt persongalleri, minst sagt, med en rollista som borde väcka avund hos de flesta regissörer. Starkast skiner en lagom sliten Ellen Barkin i en krävande huvudroll, Ezra Miller är otäckt bra som den ständigt fientlige mellansonen, och Demi Moore gör en klockren hagga som man bara älskar att hata. Regissören är framför allt generös mot de kvinnliga rollerna, som får stora, yviga känslor och gester att arbeta med. Något som påminner om en del mer kända filmer av François Ozon eller Pedro Almodóvar

Som nackdel bör samtidigt nämnas att kompetenta stjärnor som Thomas Haden Church, Ellen Burstyn eller Kate Bosworth sällan blir mer än platta,  om än lika välspelade, biroller. Men det är allt som allt en sjukt imponerande debut, om man tar i beräkning att Sam Levinson, blott 25 år, regidebuterar och har skrivit det prisvinnande manuset helt själv. En observant ung man som borde ha framtiden för sig, efter en såhär träffsäker och mångbottnad första film. 

Jag undrar samtidigt om Levinson inte tar i lite för mycket. Den två timmar långa känslokarusellen lämnar mig alldeles omtumlad och färdig. Det saknas en känsla av värme och hopp i den här familjebilden, vi matas på med en total overload av hemskheter som, utan de jämna doserna av svart humor, hade lätt blivit för mycket att hantera. Ett råd att följa för kommande projekt kunde vara att "less is more". 

Men gärna mer av Demi Moore.

| 15 april 2012 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Another Happy Day
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu