Anna and the Apocalypse 2017

Komedi Skräck Musikal
Storbritannien
93 MIN
Engelska
Anna and the Apocalypse poster

Synopsis

Julpynt och bjällerklang, musikalsång och zombieapokalyps. Mitt i julstöket hotas småstaden Little Haven av en plötsligt annalkande undergång. Anna och hennes vänner bestämmer sig för att bekämpa zombiehorderna – men vem kan man lita på i en värld som faller samman? En skräckkomedi i musikalskrud i juletid.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Anna and the Apocalypse
DVD-premiär
18 november 2019
Digitalpremiär
18 november 2019
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

18 november 2019 | 13:00

Sevärd mix av zombieskräck och musikal

En tonårsmusikal – och zombieskräckis! Den här brittiska genrekombinationen bygger på en kul idé och serverar lagom underhållning som kanske inte når den kultstatus man siktat på, men är tillräckligt sevärd i sin ambition att nå den.
Tonåriga Anna (Ella Hunt) har problem. Hennes mamma är död, hennes pappa som dessutom är skolans hånade städare vill inte att hon ska resa bort istället för att gå på college och bästa killkompisen är olyckligt förälskad i henne. Allt blir dock mindre viktigt när hennes sömniga småstad Little Haven invaderas av – zombies!
 
Vanligen kan sådana här knäppa premisser antingen sluta som flipp eller flopp. Att kombinera zombies med tonårsmusikal är kanske adrenalindosen som krävs för att väcka liv i två rätt trötta filmgenrer. Resultatet är lite oväntat nog ett slags mellanting – en film tillräckligt välgjord och underhållande för att inte ogilla, men lite för lättglömd och anonym för att förälska sig i.
 
Filmen bygger den framlidna Ryan MChenrys (även manus tillsammans med Alan McDonald) BAFTA-nominerade kortfilm ”Zombie Musical”. Det är en ganska rättfram och okomplicerad historia där vi utan några större fördjupningar introduceras för Anna och hennes omgivning innan vi kastas in i en ojämn pannkaksmix av trallvänliga musikalnummer och lagom våldsamma zombieattacker (blodtörstiga zombiefanatiker bör sänka förväntningarna).
 
Där en amerikansk produktion möjligen kunnat göra den till en flamsig parodi (se Jim Jarmusch ”The Dead Don’t Die”) så är den brittiska charmen är tacksamt påkopplad. Skådespelarna är sympatiska, humorn ofta tilltalande torr och såväl dans som action väl koreograferade. Men det saknas också något vasst, som sticker ut.
 
Att inte förvandla karaktärerna till stereotyper innebär tyvärr inte att de automatiskt blir trovärdiga. Få i filmen, inte ens den absurt psykotiske rektorn, är särskilt minnesvärda och därför uteblir de påtänkta känslorna när någon biter i gräset. Samma gäller många av sångerna som inte nödvändigtvis är dåliga men knappast några allsångshits. Det vilar en känsla av ambitiös skolfilm med låg budget över det hela.
 
”Anna and the Apocalypse” har inte nog med idéer förutom sitt skruvade upplägg för att den ska hamna i samma kultkategori som ”Shaun of the Dead” eller ”Rocky Horror Picture Show”. Om den ändå hade haft samma leksamma stil som i den animerade eftertexterna. Men det är sevärd underhållning med gott om talanger bakom och framför kameran vi säkerligen inte sett det sista av. Och som såväl zombie- som musikalfilm är det ett färskt bidrag till båda genrer.
| 18 november 2019 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Anna and the Apocalypse
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu