Amreeka (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En ensamstående mor från Västbanken får oväntat uppehållstillstånd i USA och lämnar den politiska hetluften för den amerikanska drömmen tillsammans med sin 16-årige son. Men deras nya tillvaro visar sig vara långt ifrån problemfri i Dabis långfilmsdebut ? en både charmig och aktuell dramakomedi där kulturkrockar och fördomar flyger åt alla håll.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
3.0 av 11 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: AMREEKA

Kulturkrockar med humor

I "Amreeka" hinner vi förflytta oss från säkerhetskontroller och murar på Västbanken till Illinois i USA dit ensamstående mamman Muna flyttar med sin son Fadi. Men allt är förstås inte rosenrött i det nya landet. Här skildras kulturkrockarna på ett mänskligt och emellanåt roligt men framför allt på ett kärleksfullt sätt.

Nisreen Faour som spelar Muna bär upp hela filmen och gör en underbar rolltolkning. Muna är en stålkvinna som inte ger upp i första taget men som också har humor och kärlek som inte bara räcker till sonen Fadi.

Många intressanta ämnen tas upp i "Amreeka". De israeliska säkerhetskontrollerna och muren som gör att det tar två timmar istället för en kvart för Muna att ta sig till sitt arbete är inte helt olika från säkerhetskontrollerna de möter i USA. Vi får en inblick i hur svårt det är att komma som arab till USA, särskilt direkt efter att Irakkriget har brutit ut.

Trots en hel del allvar är det här en film man blir glad av och man får ingen känsla av att Muna och Fadi är några offer. "Amreeka" har charm, humor och värme och Muna är en sådan människa som man bara vill krama och som man önskar att det fanns fler av. Det skulle behövas i den här världen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler