American Animals 2018

American Animals poster

Synopsis

Fyra unga män misstar sina liv för en film och ger sig på en de mest djärva stöldkupperna i amerikansk historia.
Ditt betyg
3.0 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
American Animals
Digitalpremiär
11 februari 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Annika Andersson

19 mars 2018 | 10:30

De mest ont-i-magen-spännande filmsekvenserna jag sett på länge

”American Animals” är en underbar liten indie-pärla baserad på verkliga händelser. Ett gäng universitetsstudenter bestämmer sig för att stjäla en högt värderad bok, vilket inte är riktigt lika lätt som det ser ut på film...
Regissören Bart Layton, känd för ”The Imposter” 2012, har ännu en gång letat upp ett bisarrt brott à la verkligheten överträffar dikten som underlag för sin nya film ”American Animals”. Filmen blev snabbt en snackis på Sundance, för att sedan fortsätta festivalturnen till SXSW.

En ung man lägger på makeup för att förvandlas till en distingerad äldre herre med portfölj och grånande hår. Efter bilder på flamingos och en dubbeltydig introtext som skiftar mellan ”det här är” och ”det här är inte” baserad på en verklig historia, introduceras vi strax inför de fyra huvudrollsinnehavarna.

Eftersom berättelsen är uppbyggd via återblickar, och händelsen skedde 2003, är det två uppsättningar skådisar per person – ja, förutom att de äldre spelar sig själva när de berättar om det fatala beslutet under collegeåren som sände dem till finkan.

Återblickarna stämmer inte alltid överens, men på det stora hela handlar det om fyra vänner från bekväma medelklassbakgrunder som influerats av filmer; den något motvilliga konststuderande Spencer Reinhard (Barry Keoghan), den äventyrstörstande Warren Lipka (Evan Peters), den priviligierade entreprenören Chas Allen (Blake Jenner) samt klassens geni Eric Borsuk (Jared Abrahamson).

De bestämmer sig för att stjäla den dåligt bevakade orginalutgåvan av John James Audubons "The Birds of America" värd $12.000.000, samt en unik Darwin-volym och andra dyrgripar från skolans bibliotek. Stölden planeras genom att titta på gamla filmer, och i fantasin målar de upp ett lekande lätt scenario, men verkligheten visar sig så klart bli en helt annan historia.

Jag måste säga att stöldförsöket är en av de mest ont-i-magen-spännande filmsekvenserna jag sett på länge, och fann mig själv pendlande mellan skratt och ångest. Det är en sak att se snyggt polerade ”Mission Impossible”-inbrott, och en helt annan att se taffliga försök av panikslagna studenter.

Filmen är sevärd och fint berättad allt igenom, och manar så klart till eftertanke om konsekvenserna av de beslut man tar under sitt liv. För mig var det dock den intensiva andra halvan av filmen som verkligen gjorde intryck, och som fortfarande får pulsen att öka en aning när jag tänker tillbaka på scenerna så här några dagar senare.

”American Animals” är en underbar liten Indie-pärla som jag rekommenderar starkt!
| 19 mars 2018 10:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera American Animals
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu