Am I OK? 2022

Drama Komedi
USA
86 MIN
Engelska
Am I OK? poster

Synopsis

Lucy och Jane har varit bästa vänner hela livet. Först när Lucy ger sig ut på en personlig resa kommer hon att möta prövningar på sin vänskap och sin självkänsla på ett sätt som hon kanske inte är helt redo för än.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

3 juni 2024 | 06:00

Kompiskomedi om att hitta sitt sanna jag

RECENSION. Vet man någonsin vem man egentligen är? I charmiga “Am I OK?” får äntligen Bechdel-mätaren slå i taket och vi får avnjuta en rolig, knäpp och något förvirrad men likväl äkta vänskap.
Bästa vännerna Lucy (Dakota Johnson) och Jane (Sonoya Mizuno) känner varandra, och sig själva, utan och innan. Det är i alla fall vad de själva tror. När den utåtriktade Jane befordras till att öppna ett nytt kontor hela vägen borta i London, uppstår det tumult hos Lucy, som dessutom har blivit förtjust i en kvinnlig kollega och velar därmed över om hon verkligen gillar män.
 
Lucy och Janes tajta vänskap sätts nu på prov då de båda måste reda ut vad de egentligen vill, gillar, och vilka relationer som egentligen är allra viktigast.
 
Med en sådan personkemi från den första bildrutan känner jag direkt att det görs på tok för få filmer som genuint handlar om kvinnlig vänskap. Ofta ska det strösslas med intriger, backstabbing och triangeldraman, något som faktiskt inte alls speglar hur verkligheten ser ut. Dessutom så handlar det nästan uteslutande om någon hopplöst okarismatisk man som inte alls förtjänar de kreativa kvinnorna.
 
Här ser vi istället ett flertal realistiskt rappa, men omtänksamma, dialoger mellan två karaktärer som likaväl hade kunnat återhöras i min egen kompisgrupp. Äntligen!
 
I vår dramakomedi balanserar våra karaktärer aningen ovigt kring dilemman som ensamhet, förvirring kring sexuell läggning och identitetskriser. Sällan tas detta upp kring vuxna kvinnor, utan det har under senare år ofta berörts i high school-filmer och i stort antagits vara ämnen som man endast velar kring i unga år.
 
Det hela ställs på sin spets i både emotionella men även komiska situationer (Lucy som mitt i arbetsdagen googlar efter och gör olika “Am I gay?”-test), Därför är det extra uppfriskande att det påvisas att ja, även om du råkar ha fyllt 32 år så har du inte alls allting på plats och kan även då behöva din alldeles egna “coming-of-age”-historia.
 
Det är lite av en konst i sig att göra en så nedtonad historia med få roller så pass komplex och energifylld. Både Lucy och Jane går igenom kriser av olika grader, men behandlar dem på väsentligt olika sätt. Lucy är tänkande och låser sig inombords, medan det hos Jane hoppar ur en och annan groda i frustration. Det gör de båda kvinnorna relaterbara på sina egna vis, även om man aldrig befunnit sig i exakt samma situation.
 
I birollerna dyker det upp både en och annan småirriterande person, men det gör faktiskt bara att jag tycker om våra två huvudkaraktärer ännu mer.
 
“Am I OK?” är kanske en retorisk fråga vi alla har ställt till våra inre dilemman och kriser. Även om svaret kanske just nu är nej, påvisar denna charmiga pärla till film att det faktiskt går att ta sig ut helskinnad på andra sidan. Vill du dessutom njuta av hur härlig och äkta vänskap kan porträtteras på film är detta exakt filmen för din kommande filmkväll med din allra bästa vän.

Streama "Am I Ok?" på Max från 6 juni
| 3 juni 2024 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Am I OK?
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu